Oficiálna stránka mesta Rožňava

MLYN

 30.07.2024
MLYN

plagat mlyn

 

Občianske združenie Pre partnerské mestá Rožňavy


Medzinárodný maliarsky tábor Józsefa Basku - MLYN Rožňava 2024
 
Dňa 3. augusta 2024 sa otvárajú brány Medzinárodného maliarskeho tábora MLYN Rožňava 2024. 25. ročník tohto najstaršieho podujatia svojho druhu na Slovensku nesie meno svojho zakladateľa, známeho maliara, Zaslúžilého umelca Józsefa Basku, (1935-2017) rodáka z Drnavy, ktorý detstvo a školské roky prežil v Rožňave. Od roku 1947 žil a tvoril v Budapešti. Svoj blízky vzťah k mestu vyjadril v roku 1997, založením a v spolupráci s mestom Rožňava v rokoch 1997-2011  organizovaním maliarskeho tábora MLYN Rožňava. Na tento úspešný projekt v roku 2014 nadviazalo Občianske združenie Pre partnerské mestá Rožňavy, ktoré už Medzinárodný maliarsky tábor pravidelne realizuje 11 rokov.
 
Maliarsky tábor ponúka výtvarným umelcom Rožňavy a jej okolia spolu s výtvarnými umelcami z partnerských miest Rožňavy možnosť spoločnej tvorby, ako aj príležitosť na prezentáciu a porovnanie výtvarného smerovania umenia v okolitých štátoch stredoeurópskeho regiónu. Miestom konania sú Rožňavské Kúpele, vilka v jedinečnom prírodnom prostredí bývalých klimatických kúpeľov.
 
Maliarskeho tábora 2024 sa zúčastní 14 výtvarných umelcov, z toho z Rožňavy a okolia -  Gabriela Görgeyová, Kristína Kerekešová, Roland Neupauer, Jakub Mlynarčík a Sarah Fabian, z partnerských miest Rožňavy: V. obvodu Budapešti (Budapest Belváros-Lipótváros) – Baska Balázs, Erdődy József Attila, Kobolák Melinda, Gedőfi Anna,  z Cieszyna (PL) Anna Osadnik a Agnieszka Pawlitko. Z Českého Těšína Karolína Toufarová, Alicja Siwek a Jósef Drong.
 
Slávnostné otvorenie Medzinárodného tábora sa uskutoční 5. augusta 2023 v mieste jeho konania v Rožňavských kúpeľoch o 17.00 hodine.
 
Občianske združenie Pre partnerské mestá Rožňavy vytvára pre tvorbu umelcov všetky podmienky: ubytovanie, stravovanie, materiálno-technické zabezpečenie, občerstvenie a sprievodné programy. Umelci vytvoria počas 7 dňového tábora po 2 a viac výtvarných diel. Medzinárodný maliarsky tábor MLYN Rožňava 2024 končí 10. augusta 2023.
 
Výstupom z projektu je kolektívna výstava účastníkov s Názvom MLYN Rožňava 2024, ktorá bude otvorená v septembri v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave.

Realizáciu Medzinárodného maliarskeho tábora podporili: mesto Rožňava a samospráva V. obvodu Budapešti – Belváros-Lipótváros a koná sa v spolupráci s Baníckym múzeom v Rožňave.

Eva Tományová

Kontakt:
 
 
 

© Mesto Rožňava, 30. 7.  2024 Ing. Marek Krišťák, administrátor internetového portálu mesta