Doména roznava.sk

Toto je oficiálna webová stránka mesta Rožňava.
Oficiálne stránky využívajú doménu roznava.sk.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

Veľkolepé 35. výročie Nežnej revolúcie

 25.10.2024
Veľkolepé 35. výročie Nežnej revolúcie

plagat november 89

Rožňava sa pripravuje na významné podujatia pri príležitosti 35. výročia Nežnej revolúcie z novembra 1989. Oslavy tohto historického momentu sa uskutočnia v sobotu 16. novembra 2024, v predvečer štátneho sviatku, s bohatým programom, ktorý sa zameria nielen na pripomienku minulosti, ale aj na reflexiu súčasnosti. Prvé podujatie bude o 17:00 na Námestí baníkov pri soche Františky Andrássyovej.

Zástupcovia mesta si spolu s občanmi uctia pamiatku boja za slobodu a demokraciu symbolickým zapálením sviec a krátkymi príhovormi. Počas pietneho aktu zároveň primátor odovzdá Fedorovi Gálovi, sociológovi a jednému z lídrov Nežnej revolúcie, umelecké dielo od výtvarníka Pavla Bradovku, vytvorené špeciálne pre túto príležitosť.

Program, ktorým bude sprevádzať divadelná režisérka Michala Hadušovská, bude pokračovať v rožňavskom Kultúrnom centre Kláštor. O 18:00 sa tam uskutoční diskusia s Fedorom Gálom, ktorú bude moderovať Karol Sudor, novinár z Denníka N. Diskusia nebude zameraná iba na minulosť, ale predovšetkým na kritické otázky súčasnej spoločnosti. Obaja prijali pozvanie Bela Heflera, politológa a publicistu, ktorý bol pred 35 rokmi členom Slovenskej rady hnutia Verejnosť proti násiliu a jedným z aktérov diania v meste i v regióne. Diskusia bude nielen reflexiou Nežnej revolúcie, ale aj hľadaním paralel s dnešnými spoločenskými a politickými výzvami.

O 20:00 program vyvrcholí koncertom alternatívnej hudobnej skupiny Drť, ktorá patrí medzi jedinečné zoskupenia na slovenskej scéne. Kapela, založená skladateľom a saxofonistom Miroslavom Tóthom, sa v marci 2024 stala laureátom prestížnej Ceny Dominika Tatarku. Svoje posledné tri albumy – Puntičkár (2019), Minister (2022) a Kruh alebo špirála (2023) – vydala s rôznymi osobnosťami, medzi ktorými vyniká Fedor Gál. Ako raper sa podieľal na poslednom albume, ktorý spája hudbu s myšlienkami slobody, spoločenských zápasov a tvorivosti.

Frontman Miroslav Tóth pri preberaní Tatarkovej ceny zdôraznil: „Drť môže mať schopnosť niesť posolstvo, že existuje nenásilný a kreatívny spôsob, ako bojovať o slobodu v časoch na pomedzí klamstiev, vraždenia, straty pamäti, prospechárstva a velebenia hlúposti.“

Na tento večer je pripravená jedinečná kombinácia inšpiratívnej diskusie a umeleckého zážitku, ktorý bude mať spoločné symbolické vstupné vo výške 5 €. Pozývame všetkých, aby si spoločne pripomenuli dôležité historické momenty, ktoré formovali našu slobodu, a súčasne sa zamysleli nad tým, aký význam má sloboda a demokracia v súčasnosti.

 

 


© Mesto Rožňava, 25. 10. 2024, Róber Šimko, Odbor kultúry, športu a cestovného ruchu , Mestský úrad Rožňava