Doména roznava.sk

Toto je oficiálna webová stránka mesta Rožňava.
Oficiálne stránky využívajú doménu roznava.sk.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

Beseda občianskeho združenia Gemerskí umelci so zameraním na Rómsku ženu - matku - tvorkyňu

 18.10.2024
Beseda občianskeho združenia Gemerskí umelci so zameraním na  Rómsku ženu - matku - tvorkyňu

V priestoroch sobášnej siene mesta Rožňava sa dňa 19.septembra 2024 uskutočnila beseda občianskeho združenia Gemerskí umelci so zameraním na  Rómsku ženu - matku - tvorkyňu. Hlavnou aktérkou podujatia bola Eva Horváthová, rómska matka piatich synov, ktorá ich vedie k remeselným zručnostiam spolu so svojim životným partnerom - všestranne talentovaným rómskym výtvarníkom Tiborom Gulykášom. Svoje staršie deti učia pliesť košíky, a mama Eva ich zaúča do tvorby makramé za využitia korálikov a špeciálnych nití.

Predsedníčka občianskeho združenia Gemerskí umelci Iveta Čapóová privítala prítomných divákov a hostí besedy. Podujatia sa zúčastnil zástupca KSK, p. Horváth, poslanec KSK za Rómsku mariginalizovanú skupinu, zástupca MsÚ Rožňava, redaktor, PR manažér Róbert Šimko, ktorý urobil fotodokumentáciu celého podujatia. Pán Ing. Jozef Garlík PhD. z Nitry, poet, predniesol príhovor v rómskom jazyku, ktorým veľmi upútal rómske publikum, zároveň zarecitoval báseň v rómštine s prekladom v podaní Valérie Mikolajovej. Mgr. Kristína Pakesová PhD. priblížila všetkým prítomným rómsku mentalitu a postavenie rómskej ženy v spoločenstve. Mgr. Zuzana Špaleková oboznámila prítomných s históriou tvorby macramé, ktorej sa venuje Eva Horváthová.

Beseda bola tretím pokračovaním stretnutí s tvorbou Tibora Gulykáša (v Kaviarni Lukia´s - júl 2023, v Gemerskej knižnici Pavla Dobšinského - máj 2024, kde mal aj výstavu), bola ukážkou progresu v jeho výtvarnej tvorbe. Účastníci besedy mali možnosť zhliadnuť  niekoľko druhov výtvarných techník, ktoré autor využíva - enkaustiku, acrylic pouring, koláž a kresbu ceruzkou a uhlíkom, ktorú aj názorne predviedol na tejto besede. Uhlíkom nakreslil hĺbavé ženské oči, čím veľmi upútal pozornosť divákov, ktorí jeho kresbu ocenili aplauzom. K veľmi hodnotným vstupom na podujatí patril spev v podaní Eriky Darvašovej, absolventky Súkromného konzervatória v Košiciach a spev Michala Gulykáša, rovnako aj ich spoločné dueto. Záver podujatia patril módnej prehliadke v podaní rómskych mladých dievčat, ktoré ako doplnok k šatám predviedli šperky macramé z tvorby Evy Horváthovej.

Touto cestou ďakujeme za ozvučenie celého podujatia Ing. Ivanovi Nemčokovi, a fotodokumentáciu podujatia Mgr. Igorovi Ladovi. Toto podujatie znovu poukázalo na šikovnosť a talentovanosť ľudí, ktorí tvoria srdcom. Poukázalo na myšlienku spájania sa - sieťovania umelcov. Poukázalo na vznik Roma-Art v apríli 2024, značky pod, ktorou tvorí Tibor Gulykáš, ktorá vznikla na podnet predsedníčky občianskeho združenia Gemerskí umelci Ivety Čapóovej. Toto zoskupenie postupne priťahuje tvorivých Rómov a ukazuje smerovanie pre všetkých, ktorí sa chcú rozvíjať a ísť dopredu. Podchytáva aj malé deti, nakoľko deti Evy Horváthovej a Tibora Gulykáša sú príkladom pre ostatné, ktoré vyrastajú v tak neblahých podmienkach. Ďakujeme hosťom podujatia a všetkým prítomným divákom za účasť na besede, za to že svojim záujmom o tak pestrú výtvarno -remeselnú tvorbu prispeli k jej rozmachu do budúcna, aby sme sa spoločne mali načo tešiť.

Mestu Rožňava ďakujeme za poskytnutie priestorov a projektovú dotáciu.

 

 


© Mesto Rožňava, 18. 10.  2024 Ing. Marek Krišťák, administrátor internetového portálu mesta