Oficiálna stránka mesta Rožňava

Historická expozícia už 25 rokov prezentuje dejiny Rožňavy a gemerského regiónu

 10.09.2024
Historická expozícia už 25 rokov prezentuje dejiny Rožňavy a gemerského regiónu
Bola to veľkolepá udalosť v dejinách rožňavského, ale aj slovenského múzejníctva, keď bola v rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva 10. septembra 1999 slávnostne otvorená a verejnosti sprístupnená nová historická expozícia Baníckeho múzea v Rožňave.

Cieľom expozície bolo v čo najväčšom rozsahu naplniť jedno zo základných poslaní múzea – ukazovať, ukázať dlhé roky na policiach uložené, pred očami návštevníkov ukryté muzeálie a vytvoriť tak podmienky na ich vhodné uloženie. Veľký dôraz sa pritom kládol na samotný výber vystavených predmetov s cieľom čo najvýstižnejšie prezentovať zaujímavú a bohatú históriu Rožňavy a gemerského regiónu.

Vzniku expozície predchádzal celý rad prípravných prác, ktoré múzeum realizovalo vo veľkej miere vo vlastnej réžii a do ktorých sa zapojil celý vtedajší kolektív múzea pod vedením Jozefa Csobádiho. Historická expozícia – prezentačný múzejný depozitár (v súčasnom chápaní zážitkový depozitár) ako netradičná forma prezentácie múzejných zbierok je výsledkom tisícok hodín mravenčej práce pri čistení, ošetrovaní, konzervovaní a reštaurovaní zbierkových predmetov zo všetkých fondov múzea, pri príprave výstavných plôch a neustálom premiestňovaní zbierok s cieľom umiestniť ich medzi množstvom predmetov na čo najlepšom, najadekvátnejšom mieste.
 
Historická expozícia – prezentačný múzejný depozitár už 25 rokov - celé štvrťstoročie prostredníctvom najhodnotnejších a najkrajších zbierok „rozpráva“ príbeh o každodennom živote našich predkov a o zvyklostiach gemerského ľudu. Niekoľko tisíc predmetov z obdobia 16. – 20. storočia umožňuje vrátiť sa v čase aspoň na chvíľu späť do vzdialenej či nedávnej minulosti. Nájdeme tu cenný historický materiál k dejinám Rožňavy a jej okolia – cechové insígnie, výrobky remeselníkov, rožňavskej a muránskej kameninovej manufaktúra, sakrálne pamiatky a pamiatky ľudovej kultúry. Za pozornosť určite stoja baroková krstiteľnica, veľkorozmerná návštevná kniha Mauzólea v Krásnohorskom Podhradí, časť rožňavského dreveného vodovodného potrubia, kamenná tabuľa z dnes už neexistujúcej rožňavskej synagógy a množstvo ďalších jedinečných zbierok. Niektoré z nich sú dedičstvom Mestského múzea v Rožňave, ktorému boli kedysi s láskou a s cieľom ich zachovania pre ďalšie generácie darované obyvateľmi mesta a okolia. V minulosti bolo súčasťou prehliadky expozície premietanie krátkych filmov zameraných na históriu, národopis a prírodné krásy Gemera.

Jedinečnosť historickej expozície umocňuje aj skutočnosť, že sídli v priestoroch bývalej centrálnej administratívnej budovy Markovej manufaktúry na spracovanie kože, ktorú v roku 1782 založil šikovný garbiarsky cechmajster Pál Markó. Budova je významnou, jedinou  pamiatkou na manufaktúrne obdobie priemyslu v Rožňave s jedinečnou štukovou výzdobou pracovného postupu spracovania kože v strednej Európe.

Dnes patrí Historická expozícia – prezentačný múzejný depozitár ku klasickej forme prezentácie muzeálií bez inovatívnych prvkov, s dôrazom na sprievodné slovo lektora. Napriek tomu, alebo možno práve vďaka tomu odchádzajú návštevníci často očarení, s vďakou za nádhernú prehliadku, ktorá ich spája so svojimi predkami a s ich minulosťou.
 
Z pera návštevníkov:
Až teraz si uvedomujeme, akí boli naši predkovia  šikovní a zruční. Vďaka Bohu za tieto zachované predmety. Prajeme Vám veľa úspechov v ďalšej práci.
13. 9. 2016    Návštevníci z Prievidze
Hatalmas a gyűjtemény, megérdemelne egy nagyobb és modernebb kiállítótermet. (Zbierka je obrovská, zaslúžila by si nové a modernejšie výstavné priestory.)
Augusztus 2016    Debrecen
Nagyon bőséges a tárlat, nekünk 21. századi fiataloknak naygon érdekes. (Expozícia je veľmi bohatá, pre nás mladých 21. storočia veľmi zaujímavá.)
2017. 05. 11.    Széchenyi Zsigmond Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kolégium diákjai és         pedagógusai
Ďakujeme za krásny zážitok a neskutočné množstvo predmetov z našej minulosti. Takéto zbierky si treba vážiť. Je to kus našej minulosti.
20. 5. 2024    Rodina z Bohdanoviec
    
Foto: Banícke múzeum v Rožňave
1. Práce počas príprav historickej expozície.
2. – 3. Slávnostné otvorenie Historickej expozície – prezentačného múzejného depozitára 10. septembra 1999.
4. Centrálna administratívna budova bývalej manufaktúry – sídlo riaditeľstva a historickej expozície Baníckeho múzea v Rožňave, 2010
5. – 7. Historická expozícia s množstvom vzácnych exponátov.
                   
 
 Sylvia Holečková, Banícke múzeum v Rožňave
 
 

© Mesto Rožňava, 10. 9.  2024 Ing. Marek Krišťák, administrátor internetového portálu mesta