Oficiálna stránka mesta Rožňava

Záverečná hodnotiaca správa z podujatia – Rodičovské združenie pri ZŠ aka. Jura Hronca

 21.08.2024
Záverečná hodnotiaca správa z podujatia –  Rodičovské združenie pri ZŠ aka. Jura Hronca
Názov podujatia: Stretnutie pedagógov a žiakov partnerských krajín V4
Dátum konania: 12. – 14.10.2023
Miesto konania: Váci Utcai Ének-ZeneiÁltalánosIskola, Váciuttca 43,1056 Budapest V. Kerület, Maďarsko
 
Naša škola je dlhodobo zapojená do partnerského projektu V4, v rámci ktorého sa pedagógovia a žiaci stretávajú  každý rok v inej krajine.

Partnerskými školami sú: VáciUtcaiÉnek-ZeneiÁltalánosIskola, Budapest, Maďarsko; SzkołaPodstawowanr 3 z OddziałamiIntegracyjnymi im. JanuszaKorczaka w Cieszynie, Poľsko;  Základní škola Pod Zvonek, Český Těšín, Česko.

V tomto školskom roku sa partnerské stretnutie organizovalo v Maďarsku v dňoch  12. až 14. október 2023. Cieľom každého stretnutia je zorganizovať pre žiakov jednotlivých krajín športové  súťaže, na ktoré sa žiaci pripravujú. Mladí športovci súťažili v športovom areáli  základnej školy, v novom modernom športovom dome priamo v Budapešti a v priľahlom parku. Tento rok to boli kolektívne športy ako basketbal, futbal, orientačný beh, floorbal a plávanie.  

Po oficiálnom privítaní, kultúrnom programe a malom občerstvení  sa deti zo všetkých krajín aj s pedagógmi presunuli do neďalekého parku, kde si svoje sily a dôvtip zmerali v orientačnom behu. Nasledovalo ubytovanie v príjemnom hoteli Richter Hotel, 1145 Budapest, Thökölyút 111.

Na druhý deň nasledovali všetky športové súťaže, po večeri slávnostné vyhodnotenie družstiev, zazneli záverečné príhovory zo strany všetkých zúčastnených krajín, kde sme sa my poďakovali maďarským partnerom za organizáciu tohtoročného stretnutia, za ich úsilie a snahu o to, aby sme sa všetci dobre cítili, zároveň sme spomenuli, že našu účasť finančne podporil pán Michal Domik, primátor Rožňavy.  Naši žiaci vzorne reprezentovali školu i mesto, za umiestnenia z jednotlivých súťaží si odniesli medaily i pekné ceny, celkovo skončili štvrtí.

V sobotu po raňajkách sme absolvovali prehliadku Námestia hrdinov a blízkeho zámku, malé nákupy v OC Plaza a vyrazili sme na cestu domov.

Veľkým prínosom tohto projektu je  aj to, že žiaci sa s chuťou a nadšením pripravujú na športové  disciplíny, čím  pedagógovia okrem iného podporujú ich zdravý životný štýl, na každom stretnutí nadväzujú deti priateľstvá s rovesníkmi z iných krajín a s mnohými komunikujú v anglickom jazyku. A v nie poslednom rade spoznajú mesto, v ktorom sa stretnutie koná.

V rámci tohto projektu pokladáme za dôležitú aj výmenu informácií a skúseností pedagógov jednotlivých krajín, ktoré sú veľakrát inšpiráciou k tomu, ako robiť veci v oblasti školstva lepšie, tvorivejšie, efektívnejšie. Tieto stretnutia dávajú priestor na rozvíjanie kultúrnych vzťahov, podporujú spoluprácu a výmenu informácií a skúseností v jednotlivých oblastiach školstva a kultúry.

Ďalšie stretnutie partnerských škôl bude v budúcom školskom roku u nás, v Rožňave.

Krátky článok aj s fotodokumentáciou je na stránke školy  v sekcii Verejnosť – Partnerstvo V4.
 
RNDr. Ján Džubák
riaditeľ školy
 
 

© Mesto Rožňava, 21. 8. 2024, Eva Hovorková, Odbor kultúry, športu a cestovného ruchu , Mestský úrad Rožňava