Oficiálna stránka mesta Rožňava

Septembrová beseda

 17.09.2024
Septembrová beseda
V Sobášnej sieni v Rožňave sa 11. septembra 2024 konala beseda v rámci projektu "Zviditeľňovanie nadaných Gemerčanov", ktorá bola aj sprievodným podujatím Rožňavského jarmoku.

Ako prvá sa nám predstavila Anna Jolšvaiová so svojimi krásnymi piesňami, ktoré odrážajú prírodné krásy a kultúrne dedičstvo Gemera. Takmer 200 piesní odráža obrovskú lásku, vďaku, radosť, ale i pokoru. Napísala texty o živote ako takom, o láske, sklamaní, medziľudských vzťahoch, o priateľstve, medicíne. Spolupracuje s profesionálnymi hudobníkmi, hudobnými aranžérmi. Svojím humorom sa o veselú náladu postaral Peter Boboček. Fotograf, filmár, dokumentarista, ktorý so svojou tvorbou začínal v 70 rokoch v klube Revúčan. V 2014 získal ocenenie Zlatý Quirin mesta Revúca za dlhoročnú a úspešnú reprezentáciu mesta a regiónu vo filmovej tvorbe,  ako aj veľa ostatných ešte významnejších  ocenení. Mali sme možnosť pozrieť si aj jeho tvorbu:  Norik muránsky, Krásy Gemera a Hrnčiarstvo Šivetice. Svoje výrobky nám prišla predstaviť aj Andrea Triščová z Brdárky.  Keramiku berie ako hobby, rovnako ako háčkovanie a čas má na to vyhradený prevažne v zimnom období. Počas jarného a jesenného obdobia sa podieľa na spoluorganizácii kurzov na Brdárke, udržiava a stará sa spolu so svojím manželom o ukážkové prírodné záhrady "Brdárske dvojičky". Jaroslava Antalová nám prečítala niekoľko krásnych úryvkov zo svojej tvorby.  Písaniu poetických textov sa venuje dlhší čas. Zaujíma ju práca so slovom a veršom ako s holografickými jednotkami v poetickej realite. Nakoľko na pedagogickej fakulte vyštudovala kombináciu Sj/Vv, obraz, symbol, slovo-obraz, majú pre ňu intenzívnu výpovednú hodnotu.

Krásne popoludnie sa striedalo s piesňami a básňami, čo ešte viac pohladilo naše srdcia. Piesňou Vlčie maky sme si spomenuli aj na vzácnu matičiarku Lydku Sústrikovú z Gemerskej Polomy, ktorá 25.7.2024 vo veku 77 rokov vzlietla, aby zostala vo vedomostiach.

Ďakujem našim vzácnym hosťom za skvelú prezentáciu, Miroslavovi Balogovi za zvukovú a filmovú dokumentáciu, Mestu Rožňava za poskytnutie priestorov Sobášnej siene, fotografom a aj všetkým zúčastneným na našej besede, čím ste prispeli ku skvelej atmosfére. Bolo mi cťou prezentovať takýchto skvelých umelcov. Zároveň ďakujem za darčeky pre hostí Anne Ambrózyovej, Márii Kohulákovej, Kataríne Dobošovej. Teším sa na ďalšie krásne podujatie s Vami.
 
 
Mária Velďáková, predseda MO MS Rožňava
 
 

© Mesto Rožňava, 19. 7.  2024 Ing. Marek Krišťák, administrátor internetového portálu mesta