Oficiálna stránka mesta Rožňava

Záverečná správa o realizácii predmetu dotácie - OZ DETSKÝ FOLKLÓRNY SÚBOR KINCSKERESŐ

 06.08.2024
Záverečná správa o realizácii predmetu dotácie - OZ DETSKÝ FOLKLÓRNY SÚBOR KINCSKERESŐ
Rok 2023 bol pre detské folklórne súbory a huslistov patriace pod OZ DETSKÝ FOLKLÓRNY SÚBOR KINCSKERESŐ rušný. Vo februári sa nám podarilo zorganizovať v poradí už štvrtý Detský ples Kincskereső v budove historickej radnice v Rožňave. V mesiaci marec sme vyhlásili nábor k našim najmenším do DFS Napraforgó, ktorý bol celkom úspešný. S našimi hustlistami sme sa zúčastnili aj podujatia "Kossuth Lajos azt üzente...", ktoré sa konalo 18. marca v budove historickej radnice v Rožňave.

V apríli sme zavítali do Budapešti na celoštátne folklórne podujatie XLII. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár. Koncom mesiaca sme participovali aj na stavaní mája na rožňavskom námestí. Prvá júnová sobota patrila Medzinárodnému detskému festivalu organizovanému mestom Rožňava, ktorého sme sa zúčastnili s DFS Kincskereső a DFS Kis Kincskereső. Letné mesiace júl a august sa zvyčajne spájajú s pojmom ľudových tanečných táborov. To sa nezmenilo ani v roku 2023. V júli sme boli účastníkmi XVI. tanečného tábora Ilosvai. Prvý augustový týždeň sme si užívali tanečné predpoludnia a hravé popoludnia v tanečnom tábore Napraforgó. Oba tábory sa uskutočnili v Krásnohorskej Dlhej Lúke. Tak ako každý rok, aj tento rok sme vystupovali na podujatí v rámci Rožňavského kultúrneho leta 2023. V polovici augusta sme sa zúčastnili medzinárodného festivalu v meste Kranevo v Bulharsku, kam sme pricestovali dvomi autobusmi. Celotýždňový pobyt nás obohatil nezabudnuteľnými zážitkami. Mesiac august sme uzavreli vystúpením na rejdovských slávnostiach a usporiadaním workshopu, v rámci ktorého vystupovali Paramisi Társulat z Maďarska ale aj Sajó Banda z Rožňavy a navštívili sme aj prírodné a kultúrne dedičstvo doliny Čremošná. Taktiež sme nemohli chýbat na septembrovom rožňavskom jarmoku. 21. októbra sme v budove historickej radnice usporiadali Detský folklórny festival Szél fújja pántlikámat... Počas celovečerného galaprogramu sa na pódiu ukázali všetky naše tanečné zložky a huslisti od najmenších po najväčších. Okrem domácich sme privítali aj hosťujúce folklórne súbory z obcí Seňa, Brehov a Borša. Zvyšok roka bol venovaný oddychu. Počas posledných decembrových nácvikov sa deti navzájom obdarovali a v roku 2023 si poslednýkrát vychutnávali spoločnosť jeden druhého.

Okrem vyššie spomenutých sme počas celého roka skúšali na týždennej báze, voľné víkendy sme využívali na tanečné sústredenia, zúčastnili sme sa na vystúpeniach v obciach širšieho regiónu.  Od tohto roku ponúkame deťom okrem výuky hry na husliach aj výuku hry na citare, ktorá sa teší veľkej obľube. Rok 2024 začíname s nasledujúcimi počtami členov v jednotlivých zoskupeniach: DFS Kincskereső – 16, DFS Kis Kincskereső – 27, DFS Apró Kincskereső – 24, DFS Napraforgó – 15, Cinegék (pokročilí huslisti) – 9, Tücskök (začiatoční huslisti) – 4, citaristi – 14.

Na záver by som chcel poďakovať všetkým členom a podporovateľom nášho občianskeho združenia. V neposlednom rade ďakujem, že v roku 2023 našu činnosť zo svojho rozpočtu podporilo mesto Rožňava.
 

András Márk Ulbrik
Predseda OZ DFS
KINCSKERESŐ
 
 

© Mesto Rožňava, 6. 8. 2024, Eva Hovorková, Odbor kultúry, športu a cestovného ruchu , Mestský úrad Rožňava