Oficiálna stránka mesta Rožňava

Rožňavský jarmok 2024

 24.07.2024
Rožňavský jarmok 2024

roznavsky jarmok plagat

roznavsky jarmok hu plagat

Rožňavský jarmok 2024:
Tradičné podujatie s bohatým programom

Rožňavský jarmok patrí medzi najobľúbenejšie a najnavštevovanejšie podujatia v meste. Tento rok sa uskutoční od 13. do 15. septembra na Námestí baníkov v Rožňave. Návštevníci sa môžu tešiť na bohatý program, ktorý zahŕňa koncerty, vystúpenia folklórnych súborov, sprievodný program pre deti a dospelých, trhy, kde nebudú chýbať ani remeselníci a samozrejme aj chutné jedlo a pitie.

Program
V prvý deň, piatok 13. Septembra 2024 o 13.00, odštartuje jarmok vystúpením žiakov základných škôl pod názvom "Zo školského kufríka", po ktorom už bude nasledovať oficiálne slávnostné otvorenie jarmoku.

Prvým hudobným hosťom podujatia bude Marek Bednár, spevák zameraný hlavne na šlágrové melódie, v doprovode skupiny Benefit, ktorí sľubujú vysoko podmanivý a ľúbivý repertoár. V udanom tempe bude pokračovať aj skupina Duchoňovci, ktorá sa stala známou vďaka hitom slovenskej hudobnej legendy, Karla Duchoňa, spojenými s úžasnou show, ktorú kapela už niekoľko rokov predvádza poslucháčom zo Slovenska aj Čiech a silným hlasom jedinečného slovenského speváka Martina Androviča, známeho aj z kapiel ako Liquid Boogie Roll, či Brainscan.

Vyvrcholením piatkového dňa bude koncert slovenského repera Kaliho, ktorý je jednou z najvýraznejších osobností v slovenskom showbiznise, v tandeme s DJ-om a producentom Petrom Pannom. Večerný program uzavrie o desiatej hodine DJ a producent Anndy, ktorého meno je už takisto etablovanou značkou na slovenskej tanečnej scéne.

Sobotňajší program začne už o 11.00 doobeda folklórnymi vystúpeniami s názvom "Z truhlice folklóru". Svojich talent však predvedú aj žiaci zo Súkromnej Základnej umeleckej školy JAS v Rožňave. Pod vedením Arpiho Farkaša sa predstaví aj čoraz populárnejšia skupina ZUŠ –BAND, po ktorých bude nasledovať vystúpenie skupiny IakoBei, ktorá má na konte už 2 albumy.

Obľúbené hity skupiny Korál odohrajú miestni fachmani zo skupiny Koral - Omega Revival Band. Ich na pódiu vystriedajú rockeri zo skupiny Massriot na čele s Robom Simkom, ktorí aktívne koncertujú na Slovensku i v zahraničí a tešia sa veľkej obľube. Vrcholom večera bude koncert SKA kapely Polemic, ktorí roztancujú rožňavské námestie známymi hitmi ako Ona je taká, Komplikovaná, či Ja som to vedel. Pre tých, ktorí ešte stále nebudú mať dosť, je tu na záver programu prichystaná diskotéka pod holým nebom - Times club residents.

Sprievodný program
Sprievodný program jarmoku otvorí už 7. septembra o 15.30 domáci zápas rožňavského A mužstva na štadióne MFK Rožňava. Priaznivci histórie a baníctva si prídu na svoje v Zážitkovom Centre Sentinel, kde sa uskutoční 10. septembra o 9.00 Deň baníkov. Nikomu nič neostane dlžná ani Matica slovenská, ktorá v rámci sprievodných podujatí pripravila besedu s názvom „Zviditeľňovanie nadaných Gemerčanov“. Tá sa uskutoční 11. septembra 2024 o 16.00 na ulici Akademika Hronca 9 v Rožňave. 13. septembra 2024 sa o 15.00 v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave uskutoční vernisáž kolektívnej výstavy MLYN Rožňava Maliarskeho tábora Basku Józsefa 2024.
 
Trhy:
Okrem programu sa návštevníci môžu tešiť aj na širokú ponuku stánkov s občerstvením, potravinárskymi výrobkami, oblečením a textilom, remeselnými výrobkami, poľnohospodárskymi produktmi, drogériou a kozmetikou, rôznymi dekoračnými predmetmi a domácimi potrebami. Deti sa určite potešia hračkám, kolotočom a cukrovej vate. Zastúpenie však budú mať aj organizácie neziskového charakteru.

Vstup na podujatie je voľný.

 

Rozsnyói Vásár 2024:
Hagyományos rendezvény gazdag programmal

A Rozsnyói Vásár a város egyik legnépszerűbb és leglátogatottabb rendezvénye. Idén szeptember 13-15. között kerül megrendezésre a Bányászok terén. A látogatók gazdag programra számíthatnak, amely koncerteket, néphagyomány előadásokat, gyermek- és felnőtt programokat, a vásárt, mely kézműves eladókat és finom ételeket, italokat is magában foglal.
 
Program
A nyitónapon, 2024. szeptember 13-án pénteken 13:00 órakor az általános iskolások "Iskolatáska" című előadásával kezdődik a vásár, majd ezt követi a vásár hivatalos megnyitója.

Az esemény első zenei vendége Marek Bednár lesz, aki slágereken alapuló dalokra összpontosít, a Benefit együttes kíséretében, akik magával ragadó és szerethető repertoárt ígérnek. Ezt követően lendületes tempóban folytatja a Duchoňovci együttes lenyűgöző show-val, amely a szlovák zenei legenda, Karol Duchoň slágereinek köszönhetően vált ismertté, s amelyet a zenekar már évek óta mutat be a szlovák és csehországi közönségnek, valamint a Liquid Boogie Roll és a Brainscan együttesekből is ismert egyedülálló szlovák énekes, Martin Androvič erőteljes hangjával.

A pénteki napot Kali szlovák rapper koncertje zárja, aki a szlovák showbiznis egyik legkiemelkedőbb személyisége, Peter Pann DJ-vel és producerrel. Az esti programot 22:00 órakor Anndy, DJ és producer zárja, akinek a neve már megszokott márka a szlovák tánczenében.

A szombati program már 11:00 órakor a "Néphagyományok ládikója" című előadással kezdődik. Tehetségüket a Rozsnyói JAS Művészeti Iskola magántanulói is bemutatják. Farkaš Árpi vezetésével a népszerű ZUŠ -BAND együttes is fellép, majd a IakoBei együttes következik, amelynek már 2 albuma van a háta mögött.

A Korál együttes slágereit a helyi szakemberekből álló Koral - Omega Revival Band fogja előadni. Őket a Massriot rock együttes váltja fel Simko Robi vezetésével, akik aktívan koncerteznek Szlovákiában és külföldön, és nagy népszerűségnek örvendenek. Az este csúcspontja a Polemic SKA stílusú együttes koncertje lesz, akik a rozsnyói teret is megmozgatják olyan ismert slágerekkel, mint az "Ona je taká", a "Komplikovaná" vagy a "Ja som to vedel". Azoknak, akiknek ez még mindig nem lesz elég, az esti program zárásaként szabadtéri diszkót tart a Times club residents.

Kísérő program
A vásár kísérő programját már szeptember 7-én 15:30-kor a rozsnyói A csapat hazai meccse nyitja a Rozsnyói MFK stadionban. A történelem és a bányászat szerelmesei a Sentinel Élményközpontban lelhetik örömüket, ahol szeptember 10-én 9:00 órakor a Bányászok Napja kerül megrendezésre. A Matica slovenská sem marad adós senkinek, a kísérő rendezvények keretében "A tehetséges gömöriek láthatóvá tétele" címmel tartanak beszélgetést. Maga a rendezvény 2024. szeptember 11-én 16:00 órakor lesz Rozsnyón, a Hronec akadémikus utca 9. szám alatt.

2024. szeptember 13-án 15:00 órakor a Rozsnyói Bányászati Múzeum Galériájában kerül megrendezésre a 2024-es Baska József Festőtábor ROZSNYÓI MALOM elnevezésű gyűjteményes kiállításának ünnepélyes megnyitója.
 
Vásár
A programon kívül a látogatók széles árukínálatra is számíthatnak, melyek élelmiszert, ruházatot és textilt, kézműves termékeket, mezőgazdasági termékeket, drogériát és kozmetikumokat, valamint különféle dekorációs tárgyakat és háztartási cikkeket kínálnak. A gyerekek biztosan örülni fognak a játékoknak, a körhintáknak és a vattacukornak. Ezenkívül nonprofit szervezetek is képviseltetik magukat.

A belépés a rendezvényre ingyenes.

 

 


© Mesto Rožňava, 24. 7. 2024, Róbert Šimko, Odbor kultúry, športu a cestovného ruchu , Mestský úrad Rožňava