Oficiálna stránka mesta Rožňava
Slovenčina Magyar English

Medzinárodný festival detských folklórnych súborov v Rožňave očaril návštevníkov

 30.05.2024
Medzinárodný festival detských folklórnych súborov v Rožňave očaril návštevníkov
V sobotu, 25. mája 2024, sa v Rožňave uskutočnil už 3. ročník Medzinárodného festivalu detských folklórnych súborov. Podujatie, ktoré sa konalo v Kongresovej sále na 2. poschodí radnice, prinieslo pestrú paletu tancov, piesní a hier. Návštevníci si tak mohli vychutnať krásu a bohatstvo slovenského, ale aj českého a maďarského folklóru. Organizátorom podujatia bolo Mesto Rožňava.
Podujatie príhovorom otvoril podpredseda kultúrnej komisie mesta, Miroslav Demény, v maďarskom jazyku privítala účastníkov aj vystupujúcich Eva Kardošová. Návštevníci festivalu mali možnosť vidieť vystúpenia súborov z rôznych kútov Slovenska, ako napríklad DĽH Lúčka Rožňava, DFS Deti FS Haviar, DFS Čížiček, DFS Malý Haviar, či DFS Čučoriedky. Okrem nich sa predstavili aj sólisti, a to Ema Špaleková z DFS Zlatúšik alebo Hana Kanabová z DFS FS Haviar.

Aj maďarská komunita mala na festivale takisto bohaté zastúpenie. Ich kultúru predstavili súbory DĽH Vadgesztenyék, spevácka skupina DFS Pitypang Citerazenekar, ktorý obohatili festival detskými ľudovými piesňami v doprovode citary, či  DFS Napraforgó a Apró Kincskereső, DFS Kis Kincskereső a DFS Kincskereső. Detské ľudové piesne z Gemera predviedla Detská ľudová hudba Tücskök a Cinegék. Zahraničný a medzinárodný punc festivalu pridal DFS Slezanek z Českého Těšína, ktorý sa predstavil s programom Za górami torka.

Na záver festivalu Miroslav Demény, poslanec mestského zastupiteľstva, odovzdal pamätné listy a malú pozornosť od mesta všetkým zúčastneným súborom.

Festival sa konal s finančnou podporou Fondu na podporu umenia.
 

© Mesto Rožňava, 30. 5. 2024, Róbert Šimko, Odbor kultúry, športu a cestovného ruchu , Mestský úrad Rožňava