Oficiálna stránka mesta Rožňava

Hodnotiaca správa k dotácii mesta na rok 2023 - ŽBK Rožňava

 19.08.2024
Hodnotiaca správa k dotácii mesta na rok 2023 - ŽBK Rožňava
ŽBK Rožňava  je  ženský  basketbalový klub, ktorý sa už viac ako 35 rokov venuje pravidelnému tréningovému a zápasovému procesu dievčat a žien v okrese Rožňava. Dlhodobo sa v klube venujeme výchove mladých basketbalových talentov a našim cieľom je vychovávať sebavedomé hráčky, ktoré môžu neskôr nájsť uplatnenie v ktoromkoľvek klube doma či v zahraničí. Naše hráčky úspešne reprezentujú svoj klub, mesto a školy na regionálnych, krajských, celoslovenských  ale aj európskych súťažiach.
 
Hráčky klubu v roku 2023 reprezentovali mesto Rožňava v nasledujúcich kategóriách:
Staršie žiačky U15 - celoslovenská  súťaž 2022/23
 
Kategória U15 odohrala 14 zápasov v základnej časti a 6 zápasov v skupine o umiestnenie. Odohrali zápasy proti družstvám :
MBK Ružomberok
YOUNG ANGELS U15 KE
CBK U15
Slávia ŠKP B.Bystrica
BAM Poprad
AKAPO Lučenec
BKM Žilina
MBK Stará Turá
Levy Senec
Mladé ženy  2022/23
 
Na rozdiel od predchádzajúcich sezón sa 1. ligy žien osamostatnila od súťaže junioriek  U19 a mladých žien U23. Súpermi ŽBK Rožňava boli družstvá:   
TYDAM UPJŠ Košice
Young Angels Košice
Dubček Bratislava
BK ZŠ Zvolen
Odohrali 10 zápasov.
 
Prípravka – sa pripravovala v telocvični ZŚ Pionierov a zúčastnila sa viacerých mimosúťažných a prípravných zápasov v Poprade, Košiciach,  Bardejove a proti chlapcom U12 ŠKPD. Základným cieľom bola príprava najmladších dievčat pre vstup do súťaže v sezóne 2023/24

Okrem oficiálnych súťaží vyhlásených Slovenskou basketbalovou asociáciou v školskom roku 2022/23 ako aj 2023/24  hráčky klubu a študentky Gymnázia P.J.Šafárika v Rožňave,  úspešne reprezentovali mesto a školu v okresnom a krajskom kole v basketbale stredných škôl.
 
V júli sme zorganizovali 1. ročník týždenného basketbalového kempu v priestoroch telocvične SOŠT v Rožňave. Počas celého týždňa mali dievčatá možnosť zvyšovať svoju kondíciu, zlepšovať individuálne  basketbalové zručnosti, techniku driblingu, prihrávok a streľby. Oboznamovali sa s pravidlami basketbalu a pri skupinových hrách si rozvíjali  kolektívneho ducha a zmysel pre fair play. To všetko pod dohľadom a  vedením našich najúspešnejších hráčok Alexandri Molčíkovej a Sofie Mišendovej.
 
V auguste ako už tradične, absolvovali  hráčky ŽBK Rožňava letné sústredenie. Aj tento rok sme  vycestovali do Športcentra Skalka Aréna v Kremnici. Počas piatich dní hráčky absolvovali denne 3-4 fázový tréning so zameraním na zvýšenie kondície a všeobecnú športovú prípravu pod vedením trénerov Miroslava Mandelíka a Martiny Molnárovej.
 
V septembri družstvo U17 ako aj U13  odohralo prípravné zápasy s družstvami z Bardejova a Tydamu z Košíc. Od októbra 2023 začala dlhodobá ligová súťaž pre obe kategórie.
 
V prebiehajúcej sezóne 2023/24 má klub zastúpenie v 2 súťažných kategóriách. Kadetky U17 v celoslovenskej súťaži a kategória U13. V ktorých naše hráčky od októbra 2023 až do júna 2024 odohrajú okolo 50 zápasov či už v domácej hale alebo na pôde súpera. Pri kategórii U13 postupne budujeme novú prípravku, ktorú by sme chceli otvoriť od nasledujúcej sezóny.
 
V sezóne 2023/24 máme už dvojnásobné zastúpenie v klube majstrovského družstva Young Angels,  hráčkami sú naše odchovankyne Alexandra Molčíková v kategórii  U19 a Sofia Mišendová v kategóriách U17 aj U19 . Okrem zápasov najvyššej domácej ligovej súťaže absolvujú s tímom Young Angels zápasy v rámci európskej MEL (Middle European League), kde hrajú proti majstrovským tímom krajín Strednej Európy( Česká republika, Maďarsko, Švedsko, Poľsko).
 
Úspešnosť našich hráčok nás nesmierne teší a povzbudzuje do ďalšej práce. Hráčky ŽBK Rožňava sú príkladom toho, že pravidelným tvrdým  tréningom, obetavosťou a snahou sa neustále zlepšovať dostávajú možnosti a priestor reprezentovať naše mesto nielen na celoslovenskej ale aj Európskej úrovni.
 
Aj týmto spôsobom sa chceme mestu veľmi pekne poďakovať za finančnú  podporu. Vieme, že nie je samozrejmosťou a nepokrýva ani 30% výdavkov na klubovú  činnosť. Na druhej strane si uvedomujeme, že pri aktuálnej finančnej náročnosti klubového športu by sme bez pomoci mesta neprežili. Je smutnou realitou, že poplatky za súťaže, prenájmy tréningových a zápasových priestorov či  zabezpečenie dopravy sa stáva pre kluby likvidačné a šport mládeže ako taký sa dostáva na posledné miesta záujmu. Chceme veriť, že sa situácia zlepší, lebo neustále navyšovanie členských poplatkov pre rodičov má za následok, že rodičia nebudú ochotní a schopní finančne podporovať športovanie svojich detí.

Propagácia mesta a reklamná činnosť.
ŽBK Rožňava sa aktívne podieľa na propagácii  mesta.  Logo mesta je umiestnené na plagátoch k zápasom počas  sezóny . Hráčky nastupujú na zápasy v dresoch s logom mesta a domáce zápasy hrajú v mestskej športovej hale s reklamným panelom mesta. Na stránke  ŽBK Rožňava zverejňujeme  informácie o činnosti, plánovaných zápasoch, turnajoch a dosiahnutých výsledkoch. Pravidelne informuje o svojej činnosti na stránke mesta či prostredníctvom rožňavskej televízie.

Ing. Martina Molnárová
Prezident ŽBK Rožňava
 

© Mesto Rožňava, 19. 8. 2024, Erika Švedová, Odbor kultúry, športu a cestovného ruchu , Mestský úrad Rožňava