Oficiálna stránka mesta Rožňava
Slovenčina Magyar English

Zázračná ríša bábok a rozprávok/Mesék és bábok varázsbirodalma -výstava k 25. jubileu Divadla rozprávok-Meseszínház v Rožňave

 07.12.2022
Cieľom projektu bolo zorganizovať jubilejnú výstavu a sprievodné podujatia k 25. výročiu založenia Divadla rozprávok - Meseszínház v Rožňave. Jubilujúce divadlo považovalo za dôležité zrekapitulovať svoje pôsobenie pred rožňavským publikom vo forme jubilejnej výstavy so sprievodným divadelným programom. Súčasťou sprievodných aktivít boli bábkové workshopy, bábkové predstavenia, divadelné koncerty a detská vernisáž k jubilejnej výstave.
Zázračná ríša bábok a rozprávok/Mesék és bábok varázsbirodalma  -výstava k 25. jubileu Divadla rozprávok-Meseszínház v Rožňave
Cieľom projektu bolo zorganizovať jubilejnú výstavu a sprievodné podujatia k 25. výročiu založenia Divadla rozprávok - Meseszínház v Rožňave. Jubilujúce divadlo považovalo za dôležité zrekapitulovať svoje pôsobenie pred rožňavským publikom vo forme jubilejnej výstavy so sprievodným divadelným programom. Súčasťou sprievodných aktivít boli bábkové workshopy, bábkové predstavenia,  divadelné koncerty a detská vernisáž  k jubilejnej výstave.

Divadlo výstavu zorganizovalo v spolupráci s Baníckym múzeom v Rožňave a Mestom Rožňava  v priestoroch Galérie Baníckeho múzea v Rožňave pod názvom Zázračná ríša bábok a rozprávok-Mesék és bábok varázsbirodalma. Výstava ponúkala nahliadnutie do zaujímavého sveta jednotlivých predstavení divadla: bábok, scén, rekvizít a fotografií o inscenáciách.

Vernisáž výstavy sa konala 10. júna 2022 o 16:30. Na vernisáži pozdravilo jubilujúce  divadlo okrem riaditeľa múzea Pavla Lackaniča aj primátor Rožňavy, Michal Domik, riaditeľ Bábkového divadla Košice, Pavol  Hrehorčák, a konzul generálneho konzulátu Maďarska, István Buczkó.

V ten istý deň o 10.30 hodine sa uskutočnila aj detská vernisáž so živým koncertom a s interaktívnou komentovanou prehliadkou výstavy.

Výtvarným návrhárom a dizajnérom výstavy bol renomovaný scénograf Erik Grosschmid, kurátorkou Mgr. Gabriella Badin.

Na výstave sme videli výber z kultových predstavení divadla.  Zo sveta gemerských ľudových rozprávok tu boli vystavené  scény, bábky  a masky z predstavení „Juhfia Jankó/ Ovečkin syn, Janko“, „Mese a juhászbojtárról“/“Rozprávka o pastierikovi“ a vianočnej pastierskej hry  „Megszületett.../Narodil sa...“, ktoré boli vyrobené dôsledne  z prírodných materiálov: z dreva, pálky, šúpolia, vlny a kože. Na fotkách boli prítomné aj prvé predstavenia tohto druhu z rokoch 1997 a 1998.  Emblematickým predstavením tohto obdobia  je inscenácia „Öregapám mesefája/Rozprávky starého otca“ z 2005,  ktorého scénografom a režisérom bola Alice Környei a strom rozprávok vyrezal a maľoval István Ulman. Charakteristické masky z pálky od Pála Benka a obliekané bábky z pálky od Bélu Rigóa, alebo maľované drevené bábky od Mila Jaroša  boli vymyslené pre interaktívnu hru, čo sme využili aj na výstave. Tak sa mohli  dostať aj do rúk a na hlavu detí.

V ďalšej časti boli vystavené kúsky zo série svetových ľudových rozprávok, s ktorými sme ukázali pre domáce deti kultúru a myslenie blízkych a ďalekých národov: francúzsku, burjatskú, indiánsku rozprávku.  Z predstavenia „Hüvelyk Matyi/Palček” tu bola obrázková hra s divadelným vozíkom a plošnými bábkami, z mýtickej bábkohry „Ogajlo csodaszarva/Zázračný roh Ogajla” zas štylizovaná scéna s totemovými a zvukohernými bábkami, ktoré boli vytvorené scénografom Szilárdom Borárosom. Na výstave bol vytvorený aj ozajstný nasvietený divadelný priestor so scénou a bábkami incenácie „Csillagokkal táncoló Kojot/Kojot tancujúci s hviezdami” od scénografa Erika Grosschmida. Toto predstavenie bolo prítomné v najkomplexnejšej podobe, deti tu mohli vidieť plošné bábky, predmetové bábky, maňušky, tvarované bábky, masky aj tieňohru.

Tieto predstavenia popri Ádámovi Badinovi režíjne spracovali Alice Környei a Milada Boráros, hudobný svet vytvorili Gyöngyi Écsi, Alice Környei, József Czakó, Laura Gáspár Burovincz, Gabriella Badin a Gábor Schulteisz, ktorí spolu so spomínanými scénografmi určovali umeleckú tvár divadla.

Výstava bola pripravená dvojjazyčne ako aj sprievodné programy prebehli v oboch jazykoch, maďarskom a slovenskom. Pre maďarské deti bol pripravený rozprávkový koncert v podaní členov divadla: Alice Környei, József Czakó a Laura Gáspár Burovincz, pre slovenské deti prišiel zahrať dlhoročný priateľ divadla Tomáš Plaszky z Košíc. Bábkovým predstavením Janko Hraško a Klauniáda galéria aj výstava v nej príjemne ožila. V priebehu troch mesiacov sa vystriedalo niekoľko detských skupín, pre ktorých bola pripravená interaktívna prehliadka  výstavy svetom rozprávok s tvorivou dielňou, ktorú viedla kurátorka výstavy, múzejný pedagóg Mgr. Gabriella Badin v spolupráci s  umeleckým vedúcim divadla Mgr. Ádámom Badinom. V júni sa na týchto prehliadkach zúčastnili  predovšetkým školské skupiny z takmer všetkých škôl Rožňavy a okolia, v letných mesiacoch to boli predovšetkým detské letné tábory v hojnom počte. Mali sme aj návštevy hendikepovaných skupín, pre ktorých bola pripravená špeciálna prehliadka. Radi k nám prišli aj rodiny s deťmi a mali sme aj nemálo domácich a zahraničných dospelých návštevníkov.  
V mesiacoch september-november sprievodné aktivity pokračovali, jubilejnými predstaveniami a workshopmi divadla už priamo na školách a kultúrnych ustanovizniach v Rožňave a okolí, ktoré boli naviazané na témy výstavy, kedy deti mohli vidieť rozprávky prezentované na výstave na živo alebo si vytvoriť svoju bábku.

Jubilejnú výstavu a sprievodné podujatia môžeme zhodnotiť ako mimoriadne úspešnú. Prispela k upevneniu vzťahu Divadla rozprávok k obyvateľom mesta Rožňava a okolia. Mimoriadne povzbudil spoluprácu škôl a detí s divadlom. Rodiny s deťmi získali ďalšiu možnosť kreatívneho využitia voľného času.  Výstavu navštívilo niekoľko zahraničných návštevníkov, ktorí odchádzali s nadšením, čo určite upevní dobré meno Divadla rozprávok - Meseszínház a Mesta Rožňava vo svete.
 
Projekt finančne podporilo Mesto Rožňava.

Mgr. Ádám Badin, umelecký vedúci Divadla rozprávok – Meseszínház
 
 

© Mesto Rožňava, 7. 12. 2022, Eva Hovorková Odbor kultúry, športu a cestovného ruchu , Mestský úrad Rožňava