Oficiálna stránka mesta Rožňava
Slovenčina Magyar English

Záverečná správa z činnosti Geológ Rožňava za rok 2023

 02.01.2024
Záverečná správa z činnosti Geológ Rožňava za rok 2023
V uplynulej sezóne 2022/2023 dosiahlo stolnotenisové družstvo mužov  ďalší významný úspech, keď zvíťazilo v základnej časti najvyššej slovenskej súťaže – Extraligy – a získalo právo usporiadať záverečný turnaj o Majstra SR na domácich stoloch v Rožňave.
 
Záverečný turnaj sa konal dňa 14. – 15.04.2023 v stolnotenisovej hale Geológu Rožňava za účasti štyroch najlepších družstiev po základnej časti.
Výsledky:
Rožňava – Čadca 2:6
Vydrany – Galanta 5:3       
Finále: Vydrany – Čadca 5:3
o 3. miesto: Rožňava – Galanta 5:1
 
Geológ Rožňava tak získal bronzovú medailu z M SR družstiev mužov, je to v sérii štvrtá medaila z ostatných štyroch ročníkov turnaja o Majstra SR (2020 – bronz, 2021 – striebro, 2022 – bronz, 2023 – bronz), čím sa Geológ Rožňava radí medzi dlhodobo najúspešnejšie stolnotenisové družstvá.
 
Záverečný turnaj mal výbornú športovú aj spoločenskú úroveň, s početnou diváckou kulisou.
 
Týmto výsledkom si Geológ Rožňava zabezpečil účasť v európskych pohárových súťažiach.
    V mesiaci september 2023 sa vo Varaždíne (Chorvátsko) zúčastnil kvalifikačného turnaja Európskeho pohára (súťaž č. 2 v Európe), kde v 4-člennej skupine obsadil bohužiaľ nepostupové druhé miesto – za družstvom zo Španielska, pred domácimi a družstvom z Turecka.
 
Tento výsledok Geológ Rožňava posunul do kvalifikácie pohára ETTU (súťaž č. 3), kde sa v mesiaci december 2023 predstavil v Záhrebe a v konkurencii družstiev z Bosny a Hercegoviny, Turecka a Chorvátska zvíťazil v kvalifikačnej skupine a vybojoval si účasť v záverečnom Grand Finále tejto súťaže.
 
V prebiehajúcej domácej sezóne 2023/2024 je družstvo Geológu Rožňava zatiaľ v extraligovej súťaži na druhom mieste v tabuľke základnej časti Extraligy.
 
O tieto výsledky sa pričinili:
-  hráči: Ingemar Péter, Andrij Sitak, Jakub Takáč, Gregor Gallo a Andrij Grebeňuk
- realizačný tím: Zoltán Gallo, Andrej Ružik
 
V mužských súťažiach sa družstvá Geológu zúčastňujú:
B družstvo – 2. liga (najvyššia krajská súťaž Košice – Prešov)
C družstvo – 4. liga (krajská súťaž)
D, E družstvo – 5., 6. liga (okresná súťaž)
 
Tieto rezervné družstvá mužov Geológu Rožňava vo svojich súťažiach obsadili miesta v strede tabuľky. V týchto družstvách dostávajú príležitosť starší, skúsenejší hráči – už bez extraligových ambícií, ako aj mladí, nádejní vekom ešte juniori na získanie nevyhnutných hráčskych skúseností.
 
Čo sa týka mládežníckych kategórií Geológ Rožňava je usporiadateľom Školskej stolnotenisovej ligy za účasti všetkých základných škôl v meste Rožňava, družstiev  Gymnázia Rožňava a ZŠ v Gemerskej Polome. Táto súťaž má 5 kôl, získala si medzi mládežou veľkú popularitu a obľubu a počítame do ďalších ročníkov s rozšírením súťaže aj na ďalšie základné školy v rámci okresu Rožňava.
 
V letných mesiacoch sa taktiež pre mladých hráčov Geológu Rožňava uskutočnil letný tréningový tábor – sústredenie, kde v priestoroch stolnotenisovej haly Geológu Rožňava prebiehali tréningové jednotky pod vedením extraligových hráčov a profesionálnych trénerov Ingemara Pétera a Jakuba Takáča. Súčasťou tohto tréningového tábora bola aj kondičná a atletická príprava hráčov. Tábor prebiehal za účasti 15 mladých hráčov Geológu Rožňava a spolupracovali sme v rámci tohto letného tábora aj s Komunitným centrom v Rožňave, kde sa zapojilo do tohto projektu aj 5 mladých chlapcov z komunitného centra.
 
Tak v sezóne 2022/2023, ako aj v prebehajúcej sezóne 2023/2024 sa budú žiaci a dorastenci TJ Geológ Rožňava zúčastňovať jednotlivých bodovacích turnajov v rámci Vsl. kraja, ako aj slovenských bodovacích turnajov.
 
Geológ Rožňava podporuje aj účasť svojich členov vo veteránskych kategóriách, kde sa zúčastňujú a získavajú medailové umiestnenia na bodovacích turnajoch v rámci SR a zúčastnili sa aj ME veteránov, ktoré prebiehalo v Nórsku v mesiaci jún 2023, pričom sa v bohatom štartovnom poli svojimi výkonmi nestratili.
    
 

© Mesto Rožňava, 2. 1. 2024, Erika Švedová, Odbor kultúry, športu a cestovného ruchu , Mestský úrad Rožňava