Oficiálna stránka mesta Rožňava
Slovenčina Magyar English

Výstava MLYN Rožňava 2023

 11.09.2023
Výstava MLYN Rožňava 2023
Dňa 14.  septembra 2023 o 16.00 hod. vo výstavnej sieni na I. poschodí Radnice v Rožňave uskutoční vernisáž výstavy MLYN Rožňava 2023.

Organizátorom podujatia aj výstavy je Občianske združenia Pre partnerské mestá Rožňavy v spolupráci s mestom Rožňava. Názov podujatia je uctenie si pamiatky zakladateľa rožňavského maliarskeho tábora akademického maliara nositeľa titulu Zaslúžilý umelec Maďarska, Józsefa Bašku, rodáka z blízkeho okolia Rožňavy. V tomto roku sa konal jeho 24. ročník, čím sa stáva najstarším podujatím tohto druhu na Slovensku.

Po ukončení maliarskeho tábora sa tradične koná výstava tam vytvorených diel. Výstava sa v tomto roku koná vo výstavných priestoroch Radnice, pretože priestory Galérie Baníckeho múzea v Rožňave prechádzajú rekonštrukciou.

Vystavené budú výtvarné diela Medzinárodného maliarskeho tábora Józsefa Basku MLYN Rožňava 2023, ktorí sa konal v dňoch 5. – 12. augusta 2023 v Rožňavských Kúpeľoch. Maliarskeho tábora sa už tradične zúčastňujú výtvarní umelci z Rožňavy a okolia, ako aj z partnerských miest Rožňavy.

V tomto roku sa vo Vilke Kúpele zišli 13 umelci: Gabriela Görgeyová a Kristína Kerekešová z Rožňavy, Roland Neupauer z Krásnohorského Podhradia, ďalej Jakub Mlynarčík z Mýtnej, Sarah Fábian z Košíc. Z partnerských miest Rožňavy to boli Perecs Enikő a Kiss Judit zo Szerencsu, Erdődy József Attila a Ruskó Márton z Budapesti a Aleksandra Firlinska a Anna Osadnik z Cieszyna. Každý z umelcov priniesol iné vnímanie, zobrazovanie a prístup k okolitej realite, ale hlavne inú maliarsku techniku.
Práve táto prezentácia rôznorodosti tvorivej práce účelom a cieľom organizátorov Medzinárodného maliarskeho tábora MLYN Rožňava, práve tak ako je zámerom umožniť mladým a začínajúcim výtvarným umelcom vstup na umeleckú scénu tak na Slovensku, ako aj v zahraničí.

Výstava MLYN Rožňava bude otvorená do konca roka 2023 a potom, v priebehu roka 2024 poputuje do partnerských miest Rožňavy.

Podujatie finančne podporili mesto Rožňava a Samospráva V. obvodu Budapešti Belváros-Lipótváros.
 
Eva Tományová

Kontakty:
František Kardoš
00 421 905 445 260
e-mail: frantisek.kardos@roznava.sk
 
 

© Mesto Rožňava, 11. 9.  2023 Ing. Marek Krišťák, administrátor internetového portálu mesta