Oficiálna stránka mesta Rožňava

Výstava Mlyn 2024 Malom

 09.09.2024
Výstava Mlyn 2024 Malom

plagat MLYN

 

Občianske združenie pre partnerské mestá Rožňavy a Banícke múzeum v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, pozývajú do Galérie BM na výstavu Medzinárodného maliarskeho tábora Mlyn.

Medzinárodný maliarsky tábor Mlyn presahuje medzinárodné hranice svojou pôsobnosťou od 1997. Ide o najstaršie podujatie svojho druhu na Slovensku, ktoré sa tento rok uskutočnilo v dňoch 3. – 10. augusta v bývalých Rožňavských Kúpeľoch. Maliarskeho tábora sa zúčastnilo 14 umelcov zo Slovenska, Maďarska, Čiech a Poľska. Plenér sa niesol v duchu tvorivej slobody, bez vopred určenej témy, pričom umelci mali možnosť tvoriť voľne podľa vlastnej inšpirácie. Rôzne výtvarné techniky a motívy inšpirovali umelcov ku vzájomnej kultúrnej diskusii, ktorá je nevyhnutná pre takýto typ podujatia. Vzniklo 40 výtvarných diel, ktoré budú prvýkrát predstavené na slávnostnej vernisáži v Galérii BM. ,,Zachovávanie odkazu Józsefa Basku sa podarilo opäť uskutočniť i tento rok. Mlyn si už dlhé roky drží svoju výtvarnú a intelektuálnu úroveň. Verím, že prezentované diela od autorov z rôznych krajín nás i tento rok milo prekvapia. Toto podujatie tak spúšťa sériu jesenných výstav v galérii,“ povedala kurátorka výtvarného umenia Mgr. Kristína Pakesová, PhD.
    
Slávnostné otvorenie výstavy sa uskutoční 13. septembra 2024 (piatok) o 15:00 hod. v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave (Nám. baníkov 25, Rožňava). Vernisáž je sprievodným podujatím Rožňavského jarmoku. Výstava potrvá do 27. septembra 2024.


Všetci ste srdečne vítaní!

 

 


© Mesto Rožňava, 9. 9.  2024 Ing. Marek Krišťák, administrátor internetového portálu mesta