Doména roznava.sk

Toto je oficiálna webová stránka mesta Rožňava.
Oficiálne stránky využívajú doménu roznava.sk.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

Spustenie pitnej vody v bytovom dome

 16.10.2024
Spustenie pitnej vody v bytovom dome


Potreba spustenia pitnej vody v bytovom dome vyplynula  z mapovania potrieb v teréne v rámci akčného plánu II, kde komunitná pracovníčka komunikovala s obyvateľmi o ich problémoch a potrebách.

„ Prvotne vyslovený problém alebo potreba nemusí byť tá pravá a je na komunikácii a stretnutiach komunitnej rady, kým tá hlavná potreba následne vyplynie a  zadefinuje sa“

Obyvatelia bytového domu sa v letných dňoch sťažovali na neznesiteľný zápach z kanalizácie.sachta

Spoločne sme začali hľadať riešenia a postupne sme nastavovali jednotlivé kroky, z čoho vyplynulo,

že konečnou potrebou obyvateľov bolo

„Spustenie pitnej vody v bytovom dome na ul. Čučmianska 26“

Cieľom komunity bolo zlepšenie ich životných podmienok.

Akčný plán II sme začali realizovať v septembri 2022, kedy prebiehali stretnutia s členmi komunitnej Rady a obyvateľmi. Zvažovali sme a nastavovali jednotlivé kroky na základe možností obyvateľov, ktorých sa potreba týkala. Podstatou pre začatie realizácie Akčného plánu II bolo, aby  dokázali obyvatelia spoločne komunikovať, byť si vedomí toho, čo dokážu spoločne svojimi vlastnými silami urobiť a zhodnúť sa vo všetkých krokoch, ktoré sa mali realizovať. Tieto kroky boli v priebehu riešenia podľa potreby postupne doplňované, čím sa nám samotný cieľ časovo predlžoval.

Komunitné aktivity, ktoré obyvatelia za pomoci komunitnej pracovníčky spoločne realizovali každý mesiac sa týkali:

  • určenia osoby, ktorá bude obyvateľov zastupovať pri styku s inštitúciami
  • určenia zodpovednej osoby za vyzbieranie splátok
  • vyzbieranie splátok – splatenie dlžnej čiastky
  • zakúpenie chýbajúcich komponentov
  • pravidelný kontakt a jednanie s inštitúciami
  • riešenie rozdelenia bytových domov na ulici Čučmianskej 26 od Čučmianskej 28 – iba na účely spustenia vody (administratívne sú spojené spoločenstvom)
  • realizácia novej šachty, kde sa obyvatelia zapojili do výkopových prác.

Počas plnenia jednotlivých krokov akčného plánu II si obyvatelia postupne zabezpečili a namontovali vchodové dvere, okná a spoločné priestory vymaľovali a zútulnili.

Postupne ako opadávali jednotlivé povinnosti bolo na komunite vidno, že to robia s nadšením, vidia význam vo svoje úsilie, že je to reálne, že budú môcť otočiť kohútik a potečie im konečne voda. Pocit, že si nebudú musieť prácne zabezpečovať vodu ťažkými bandaskami, či je dážď, či je mráz.. Vidia za sebou kus práce, ktorú spoločnými silami dokázali a konečne veria tomu, čo im komunitná pracovníčka zakaždým opakovala, keď už to chceli vzdať, a to „kde je vôľa, tam je cesta“.

Som veľmi rada, že som súčasťou tohto zmysluplného a efektívneho projektu, pretože chvíľu trvá, kým sa človek dostane na tú správnu koľaj, pretože ak komunitná pracovníčka vytrvá, vytrvá aj komunita.

Komunitná práca má veľký význam v tom, aby sa spoločná potreba, ktorú si komunita vyberie za prvoradú, bola dosiahnuteľná. Komunitná pracovníčka podporuje a sprevádza komunitu v tom, že svojimi spoločnými silami, spoločnými rozhovormi a súdržnosťou dokážu riešiť spoločne svoje potreby a problémy a dokážu hájiť svoje záujmy.

 

Paulína Punáková
komunitná pracovníčka

 


© Mesto Rožňava, 16. 10.  2024 Ing. Marek Krišťák, administrátor internetového portálu mesta