Oficiálna stránka mesta Rožňava

Povstalecká jeseň v Gemeri

 28.08.2024
Povstalecká jeseň v Gemeri

povstalecka jesen plagat

V regióne Gemer a Malohont si pripomenú dôležité míľniky slovenskej histórie. Pri príležitosti 80. výročia Slovenského národného povstania si Oblastná organizácia cestovného ruchu Gemer spolu s partnermi pripravila sériu podujatí s názvom “Povstalecká jeseň v Gemeri”. Cieľom je spoločne oživiť spomienku a priblížiť chvíle, kedy sa slovenský národ postavil za slobodu a dôstojnosť, zažiť návrat do minulosti a vydať sa po stopách SNP.

Pred 80 rokmi sa slovenský národ postavil proti útlaku. Hoci SNP nedosiahlo vojenské ciele, stalo sa symbolom odporu proti fašizmu a neoddeliteľnou súčasťou našej histórie. Počas pripravovaných podujatí si pripomenieme obete, priblížime historické udalosti a uctíme pamiatku padlých.

Podujatia sú určené pre domácich ale aj návštevníkov regiónu, ktorí si chcú rok 1944 pripomenúť zaujímavou formou. V rámci série podujatí pod názvom “Povstalecká jeseň v Gemeri” sa môžu tešiť na:
  • 30. august: Povstalecká kolóna
  • 10. september: Frontový autobus
  • 13. september: Koncert dobovej hudby z 30. a 40. rokov
  • 14. september: Rekonštrukcia bojov o kótu „HRB“
  • 24. september: Premiéra dokumentárneho filmu „Generál Viest
  • 19. september: Mobilizácia a boje v sedle Dielik
„Našim cieľom bolo nielen uctiť pamiatku tých, ktorí bojovali za našu slobodu, ale aj priblížiť históriu modernou a zaujímavou formou,“ uviedol koordinátor OOCR Gemer Viktor Brádňanský. Podujatia boli plánované s dôrazom na autentickosť a vzdelávaciu hodnotu, čo potvrdzuje aj účasť odborníkov, ktorí dohliadali na rekonštrukcie bojov a historické prezentácie.

Viac informácií o jednotlivých podujatiach, ako aj o ďalších aktivitách v regióne, nájdete na našej webovej stránke www.regiongemer.sk a na sociálnych sieťach Región Gemer.
 
Aktivita realizovaná s finančnou pomocou Ministerstva cestovného ruchu a športu Slovenskej republiky, Ministerstvom obrany Slovenskej republiky a Fondom na podporu umenia.

Kontakt pre médiá:
Mgr. Viktor Brádňanský
viktor.bradnansky@dobrykraj.sk
+421 911 661 944
 
 

© Mesto Rožňava, 28. 8.  2024 Ing. Marek Krišťák, administrátor internetového portálu mesta