Oficiálna stránka mesta Rožňava

Po stopách gotiky v srdci Gemera

 07.08.2023
Po stopách gotiky v srdci Gemera

plagat

Po stopách gotiky v srdci Gemera
Výstava z fotografického workshopu v Plešivci, Štítniku, Ochtinej a Koceľovciach

V máji 2023 sa stal Gemer ohniskom prenikavých objektívov a kreatívnych umelcov, keď sa uskutočnil fotografický workshop na Gotickej ceste. Pod taktovkou uznávaného lektora, profesora Ľuba Stacha, sa nadšení účastníci, Kristína Kerekešová, Štefan Majerčák, Peter Palgút a Eva Tóbisz, pustili do zachytávania gotickej architektúry a histórie v kostoloch v Plešivci, Štítniku, Ochtinej a Koceľovciach.
 
Gemerské osvetové stredisko, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, sa organizovaním workshopu zapojilo do rozsiahleho projektu Rok nástennej maľby, ktorý nadväzuje na značku Európskeho kultúrneho dedičstva, ktorú získali fresky Gemera a Malohontu.

Výsledkom tejto aktivity je unikátna výstava fotografií s názvom „Tichí svedkovia gotiky na Gemeri“. Každá z fotografií zrkadlí osobitný prístup autora a jeho cit pre gotické umenie. Výstava nás pozýva na dobrodružnú cestu do minulosti, aby sme mohli obdivovať a cítiť pôsobivosť gotického obdobia, ktorá ešte stále rezonuje v súčasnosti.

„Fotografie zachytávajú pamiatky, ako tichých svedkov histórie. Fascinujúca architektúra ponúkla obrovský priestor na hru svetla a tieňov, čo poskytlo fotografom široké možnosti pre tvorbu jedinečných a pôsobivých snímok,“ uviedla riaditeľka Gemerského osvetového strediska Helena Novotná.

Výstava bude verejnosti sprístupnená od 10. augusta 2023 do 22. septembra 2023 v Dome tradičnej kultúry Gemera na Betliarskej 8 v Rožňave.

Ak máte len pár minút času, neváhajte navštíviť túto výnimočnú výstavu a prejsť sa prostredníctvom týchto fotografií po gotickej ceste, kde sa snúbi história, umenie a vášeň do neobyčajného pôsobenia pre vašu predstavivosť. Pre tých, ktorí chcú spoznať Gotickú cestu bližšie, je tu možnosť návštevy týchto pamiatok. Viac informácií sa dozviete po kliknutí na tento odkaz.
 
Tešíme sa na Vás!
 
 

© Mesto Rožňava, 7. 8.  2023 Ing. Marek Krišťák, administrátor internetového portálu mesta