Oficiálna stránka mesta Rožňava

Oslava Dňa baníkov s Baníckym múzeom v Rožňave

 05.09.2024
Oslava Dňa baníkov s Baníckym múzeom v Rožňave

den banikov

Banícke múzeum v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, pozýva všetkých žiakov 2. stupňa základných škôl, študentov stredných škôl a rovnako aj širokú verejnosť na oslavu Dňa baníkov. V minulosti oslavy baníckeho sviatku znamenali prejav spolupatričnosti, vzájomnej úcty a taktiež záujmu o osud baníctva. Súčasťou týchto každoročných osláv boli slávnostné sprievody, svätá omša, odovzdávanie ocenení a pestrý kultúrny program.

Banícke múzeum v Rožňave v spolupráci s mestom Rožňava, Gemerským baníckym spolkom Bratstvo a SMZ a. s. Jelšava každoročne nadväzujú na túto banícku tradíciu. Program podujatia začne v dopoludňajších hodinách a to slávnostným sprievodom s dychovou hudbou pri POO pri SMZ a. s. Jelšava k Pamätníku baníckej práce. Súčasťou programu budú príhovory, kladenie vencov a zaznie aj banícka hymna. Nasledujúci program bude pokračovať v priestoroch Mestského úradu v Rožňave, kde si záujemcovia vypočujú prednášku Gabriely Kolesárovej pod názvom Život baníkov a banícke tradície. Na záujemcov bude čakať i prezentácia minerálov Gemera.
    
Podujatie sa uskutoční 10. septembra 2024 (utorok) so začiatkom o 9:00 hod. v Zážitkovom centre Sentinel (Šafárikova 43, Rožňava). Vstupné na podujatie pre organizované skupiny je vo výške 1 Eur/osoba. Záujem organizovaných skupín zúčastniť sa na podujatí je potrebné nahlásiť vopred, počet účastníkov je limitovaný. Deň baníkov sa uskutoční ako sprievodné podujatie Rožňavského jarmoku.


Všetci ste srdečne vítaní!

 


© Mesto Rožňava, 5. 9.  2024 Ing. Marek Krišťák, administrátor internetového portálu mesta