Oficiálna stránka mesta Rožňava

80. výročie SNP v Rožňave: Spomienka na hrdinstvo a odvahu

 15.08.2024
80. výročie SNP v Rožňave: Spomienka na hrdinstvo a odvahu

plagat 80 rokov snp

plagat program snp

V utorok, 3. septembra, sa pred Radnicou na Námestí baníkov v Rožňave uskutoční významné podujatie na počesť 80. výročia Slovenského národného povstania (SNP). Toto historické povstanie, ktoré sa odohralo v roku 1944, je jedným z najdôležitejších momentov v dejinách Slovenska, symbolizujúcim odvahu a odhodlanie slovenského národa v boji proti fašizmu.

Program podujatia začne o 9.00 slávnostným kladením vencov, ktorého sa zúčastnia predstavitelia mesta, členovia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov a Základnej organizácie partizána Tótha, ako aj príslušníci Ozbrojených síl Slovenskej republiky. Tento akt je prejavom úcty a vďaky tým, ktorí obetovali svoje životy za slobodu a nezávislosť našej krajiny.

Súčasťou podujatia budú statické ukážky bojovej techniky a ukážky práce príslušníkov ozbrojených síl. Návštevníci tak budú mať jedinečnú príležitosť vidieť vojenské vybavenie na vlastné oči.

O 12.30 sa program presunie do galérie v budove Radnice, kde bude verejnosti sprístupnená špeciálna panelová výstava venovaná Slovenskému národnému povstaniu.

Podujatie je nielen spomienkou na minulosť, ale aj vzdelávacou príležitosťou pre mladšie generácie. Deti a mládež sa môžu dozvedieť viac o hrdinstve svojich predkov a pochopiť význam SNP v kontexte dnešnej doby.

„Som presvedčený, že takéto podujatia pomáhajú udržiavať historickú pamäť živú a posilňujú národnú identitu. Najmä v dnešnej dobe, je mimoriadne dôležité si pripomínať hrdinstvo, odvahu a obetu našich predkov, a tak čo najviac zabrániť šíreniu nebezpečného extrémizmu,“ uviedol Michal Domik, primátor mesta Rožňava.

Účasť verejnosti je vítaná a očakáva sa, že podujatie priláka množstvo návštevníkov nielen z Rožňavy, ale aj z okolitých miest a obcí. Príďte si uctiť pamiatku hrdinov a zažiť deň plný histórie, vzdelávania a národnej hrdosti.
 
 
 

© Mesto Rožňava, 15. 8. 2024, Róbert Šimko, Odbor kultúry, športu a cestovného ruchu , Mestský úrad Rožňava