Oficiálna stránka mesta Rožňava
Slovenčina Magyar English

28. marec – DEŇ UČITEĽOV

 05.04.2023
28. marec – DEŇ UČITEĽOV
obraazok
Viesť človeka od útlej mladosti k poznávaniu krásy a pravdy je vznešeným poslaním tých, ktorých v živote zdobí meno UČITEĽ.

28. marca sme si pripomenuli  nielen narodenie velikána pedagogiky Jána Amosa Komenského, ale v tento deň - Deň učiteľov, si osobitne pripomíname potrebu a dôležitosť pedagógov, ktorí vykonávajú neľahkú prácu vzdelávania a formovania našich detí. Vybrali si jedno z najušľachtilejších povolaní, ktoré vykonávajú s vážnosťou, odhodlaním, láskou a takto prispievajú k tomu, aby z našich detí boli múdrejší a lepší ľudia.
 
Pri tejto príležitosti vedenie mesta pozvalo zástupcov všetkých škôl na území mesta na slávnostné posedenie, ktoré sa konalo 28. 3. 2023 v historickej budove radnice. Primátor mesta Michal Domik a vedúca odboru školstva Mgr. Alžbeta Tamásová vo svojich príhovoroch okrem iného poďakovali aj za to, že ich zásluhou dosahujú všetky školy a školské zariadenia v našom meste výborné výsledky už dlhé roky. Vyslovili im obdiv a úctu, pretože svoju prácu ešte donedávna vykonávali v enormne náročných podmienkach, ktoré zaťažovali  nielen ich, ale aj všetkých ich zverencov.  Zdôraznili, že sa stali  našimi hrdinami, ktorí síce nebojovali v zdravotníctve pri záchrane zdravia a života, ale bojovali za záchranu vedomostí, rozhľadu a skúseností, ktoré sú veľmi potrebné pre rozvoj osobnosti a zároveň duševné zdravie našich detí. Pripomenuli, že takúto ťažkú situáciu v školstve si nikto nepamätá a  napriek neustále sa meniacim podmienkam a rizikám to nevzdávali a napĺňali svoje životné poslanie učiteľa s využitím svojho pedagogického citu, tvorivého myslenia, analyzovania vlastnej práce, ale aj s využitím svojich ľudských vlastností, ako pracovitosti, obetavosti a čestnosti.

Po krátkom kultúrnom programe, ktoré pripravila MŠ Štítnická a ZUŠ v Rožňave odovzdal primátor mesta a vedúca odboru školstva prítomným učiteľom  ďakovný list, ružu – ako symbol mesta a darček. Na záver im popriali k ich sviatku pevné zdravie, správnu motiváciu, veľa síl, entuziazmu, optimizmu a tvorivého myslenia. Nech sa im podarí naplniť krédo Jána Ámosa Komenského:
Vzdelanie je najmúdrejšou investíciou, hodnotou, ktorá sa nestráca vekom, ani infláciou.
 
obrazok
 

© Mesto Rožňava, 5. 4. 2023, Erika Švedová Odbor kultúry, športu a cestovného ruchu , Mestský úrad Rožňava