Oficiálna stránka mesta Rožňava

O Americkom sne Gusta Stibrányiho v záhrade Galérie Baníckeho múzea

 27.08.2024
 O Americkom sne Gusta Stibrányiho v záhrade Galérie Baníckeho múzea

plagat banicke muzeum


Banícke múzeum v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, prichádza hneď na začiatku septembra s atraktívnou besedou. Jej hlavým hosťom bude cestovateľ Gusto Stibrányi, ktorý rád porozpráva o svojej ceste naprieč obomi americkými kontinentmi. Prinesie so sebou aj svoj elektrobicykel a dokonca si záujemcovia budú môcť na mieste kúpiť jeho knihu – cestopisný denník Americký sen. „Som presvedčená o tom, že svoju ,,Ameriku“ žije Gusto Stibrányi kdekoľvek, kde príde. Pravdepodobne nezáleží na tom, kde sa nachádzate, ale akú vášeň dokážete do svojho sna vložiť,“ pozýva na besedu kurátorka múzea Mgr. Kristína Pakesová, PhD.

Gusto Stibrányi, rodák z Turne nad Bodvou, vo veku 71 rokov absolvoval legendárnu PanAmerican Highway na elektrobicykli. Cesta mu trvala 285 dní  z Anchorage na Aljaške až do Ushuaie na Ohňovej zemi v Argentíne. Gusto tak dodal odvahu a inšpiráciu i mladým ľudom, aby sa nebáli žiť naplno tu a teraz. Zároveň odstraňuje predsudky zo starnutia a ukazuje nám ako využiť svoj potenciál naplno. Ako napísal vo svojej knihe hneď v úvode: ,,Žiadne útrapy nemôžu prevážiť zážitky z prekrásnych miest, stretnutia s dobrými ľuďmi, mimoriadne chvíľky na mimoriadnych miestach, krátke aj dlhšie pobudnutia na magických miestach, ktoré človeka naplnia energiou a navždy sa zapíšu do pamäti.“
    
Podujatie sa uskutoční 05. septembra 2024 (štvrtok) o 16:30 hod. v záhrade Galérie BM (Nám. baníkov 25, Rožňava). Vstupné je vo výške 2 Eur/osoba. Záujemcovia si po besede budú môcť prezrieť výstavu modelov bicyklov pod názvom Na dvoch kolesách. V prípade nepriaznivého počasia sa podujatie uskutoční v interiéri Galérie BM.


Všetci ste srdečne vítaní!

 


© Mesto Rožňava, 27. 8.  2024 Ing. Marek Krišťák, administrátor internetového portálu mesta