Oficiálna stránka mesta Rožňava

Vzrušujúci svet animácie opäť ožil na letnej škole ANIMOsCool

 09.08.2023
Vzrušujúci svet animácie opäť ožil na letnej škole ANIMOsCool
Aj tento rok usporiadalo Gemerské osvetové stredisko, ktoré je kultúrnym zariadením Košického samosprávneho kraja, letnú školu animovaného filmu s názvom ANIMOsCool. Účastníci sa pod vedením lektora Ivana Čepeka a jeho asistentky Terezy Čepkovej mohli naučiť, ako vytvoriť animovaný film.

Témou tohtoročného, už 10. ročníka ANIMOsCool, bola kniha a citáty z kníh, od čoho je odvodený aj názov výsledného filmu - Aha kniha.

Vyskúšali si tvorenie pomocou fotoaparátu či smartfónu Počas piatich dní sa deti naučili základy animácie s využitím techniky stopmotion - animačnej techniky, kde je skutočný objekt manuálne upravovaný a posúvaný v malých krokoch medzi jednotlivými snímkami, čo umožňuje vytvorenie dojmu spojitosti v animácii. Súčasťou toho boli aj techniky ako pixelácia, kde boli samotné deti snímané kamerou po okienkach, či plôškovanie, kde v rámci záberov zaberali plochu vystrihnutými písmenami, ako aj objektami vymodelovanými z plastelíny.

Tento päťdňový tábor bol ukončený svetovou premiérou, v rámci ktorej sa mladým animofilmárom odovzdávali účastnícke certifikáty, ale aj sladké prekvapenie, čím organizátor oslávil 10. narodeniny letnej školy animovaného filmu v Rožňave. Súčasťou programu bolo premietanie filmu Aha kniha, ktorý deti vytvorili, ale aj filmov Cirkus Rožňava, ktorý bol výsledkom úplne prvého ANIMOsCool v roku 2014 a doteraz najúspešnejšieho filmu Tri zlaté ruže.
 
Úspechy ANIMOsCool doma i v zahraničí Film z roku 2020, ktorý bol inšpirovaný známou povesťou o vzniku Rožňavy - Tri zlaté ruže, bol minulý rok nominovaný na medzinárodnú súťaž UNICA vo Švajčiarsku, kde ako jediný zo slovenských filmov dostal aj ocenenie. ANIMOsCool tak doniesol do Rožňavy 1. miesto z celoslovenskej súťaže CINEAMA, ako aj čestné uznanie z celosvetovej medzinárodnej súťaže amatérskych filmov. Minuloročný film s názvom Matematika v rámci súťaže Cineama tiež získal 1. miesto a už v septembri bude reprezentovať Slovenskú republiku a samozrejme tým aj Košický kraj a Rožňavu, na medzinárodnej súťaži, ktorá sa tentokrát bude konať v talianskom meste Comacchio.
 
To, ako sa tvorilo na jubilejnom 10. ročníku, prišla zdokumentovať aj verejnoprávna RTVS, ktorá to zahrnula do svojho hlavného spravodajstva a v archíve si to viete teraz pozrieť aj vy.
 
Animovaný film Aha kniha si viete pozrieť na YouTube Gemerského osvetového strediska.
 
 
 
 

© Mesto Rožňava, 9. 8.  2023 Ing. Marek Krišťák, administrátor internetového portálu mesta