Oficiálna stránka mesta Rožňava

Slávnostné prijatie začínajúcich pedagogických a odborných zamestnancov

 21.10.2022
Profesia učiteľa je jednou z najvznešenejších a najušľachtilejších profesií
Slávnostné prijatie začínajúcich pedagogických a odborných zamestnancov
Profesia učiteľa je jednou  z najvznešenejších a najušľachtilejších profesií.

Zahŕňa v sebe povinnosť, potrebu a chcenie odovzdávať novej generácii po tisícročia nazbierané poznanie a životné skúsenosti o tomto svete, s cieľom nielen ho spoznať pre prežitie, ale urobiť ho i lepším a dokonalejším, aby život prinášal viac radostí ako starostí, viac lásky ako nenávisti, viac dobra ako zla.  Preto je veľmi dôležité začať s výchovou už od kolísky, pribúdajúcimi rokmi správne formovať povahu dieťaťa, podávať tie správne informácie a tvarovať jeho charakter. Dobrým učiteľom je ten, ktorý svojou prácou, ochotou, obetavosťou a zanietenosťou k svojmu povolaniu každý deň napĺňa slová Jána Amosa Komenského:
„…dobrý učiteľ je ten, kto sa usiluje byť tým, za čo ho pokladajú, to
je učiteľom, nie maskou učiteľa“. Dôležité je načúvať svojim žiakom, hovoriť s nimi, konzultovať ich názory, pohľady na veci. Deti si to všímajú. Učitelia, majstri, vychovávatelia - ich úlohou je nielen naučiť predpísané učivo, ale aj čosi navyše. To, čomu vzletne hovoríme poslanie. Aby z mladých ľudí pomohli formovať osobnosti, ktoré dokážu reagovať na spoločenské dianie, zhodnotiť váhu informácie, dokázať ju filtrovať, nedať sa manipulovať, zavádzať... To je v dnešnej dobe mimoriadne dôležité poslanie učiteľov
 
Dňa 18. 10. 2022 primátor mesta Michal Domik prijal v historickej budove radnice začínajúcich pedagogických a odborných zamestnancov škôl a školských zariadení  v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Rožňava pri príležitosti slávnostného prijatia do „učiteľského cechu“. Odovzdal im na znak vďaky uvítací list, ružu – ako symbol mesta, pero, každodennú potrebu, zápisník na zapisovanie svojich poznámok a lampášik, ktorý bude symbolom učiteľského povolania a ktorý za každých okolností musí svietiť a byť vzorom pre deti, pre budúce generácie... Poďakoval im, že svoj profesionálny život zasvätili vzácnemu učiteľskému poslaniu. Poprial im veľa zdravia a radosti, aby mali veľa dôvodov byť hrdí na to, že sú učitelia, majstri, vychovávatelia, asistenti. Taktiež im zaželal aj vnímavých žiakov, ktorí v nich nájdu inšpiráciu pre svoje vlastné životy.
 
„Jediným učiteľom hodným toho mena je je ten,
 ktorý vzbudzuje ducha slobodného premýšľania a rozvíja cit osobnej zodpovednosti“
 
Jan Amos Komenský
 
obrazok
 
 
 

© Mesto Rožňava, 21. 10. 2022, Erika Švedová Odbor kultúry, športu a cestovného ruchu , Mestský úrad Rožňava