Oficiálna stránka mesta Rožňava

Obnova obalových konštrukcií bytového domu

 12.09.2024
Obnova obalových konštrukcií  bytového  domu

MESTO ROŽŇAVA
Mestský úrad, odbor výstavby, územného plánovania,
životného prostredia a pozemných komunikácií
Šafárikova 29, 048 01 Rožňava



Č.j.: MsÚ/RV-4540/2024-40377-VYST-An
V  Rožňave 12. 09. 2024

VEREJNÁ VYHLÁŠKA
STAVEBNÉ POVOLENIE
 
Stavebné bytové družstvo, so sídlom Budovateľská č. 49, 048 01 Rožňava podalo na tunajšom stavebnom úrade žiadosť o stavebné povolenie na stavbu „Obnova obalových konštrukcií  bytového  domu“  na  Ulici mierovej  č. 15, 17,  súp. č. 286,  nachádzajúci  sa  na   pozemku  C-KN parc.  č. 2081/89  v k. ú. Rožňava. Dňom podania žiadosti  o stavebné povolenie bolo stavebné konanie začaté.

Predmetom stavebného povolenia je zateplenie obvodového plášťa bytového domu a stropných konštrukcií v nebytových priestoroch vstupného podlažia, zateplenie strešnej konštrukcie bytového domu, sanácia lodžií vrátane zábradlia, výmena  bleskozvodu, výmena vstupných dverí v spoločných priestoroch, nátery, maľby v spoločných priestoroch, odizolovanie suterénnych priestorov hydroizoláciou, nové keramické dlažby na vnútornom schodisku,  rekonštrukcia elektroinštalácie.
 
Mesto Rožňava, ako príslušný stavebný úrad podľa § 117 ods. 1 zákona č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku v znení neskorších predpisov (ďalej stavebný zákon) v nadväznosti na § 5 písm. a) zákona č. 608/2003 Z. z. o štátnej správe pre územné plánovanie, stavebný  poriadok  a  bývanie  v znení neskorších predpisov a  v spojení  s  § 5 a § 13 zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov, v rámci zahájeného konania prerokoval žiadosť v zmysle § 60 ods. 1 stavebného zákona  a po preskúmaní žiadosti podľa § 62  ods. 1  stavebného  zákona  a  § 8  a  § 9   vyhlášky  MŽP SR
č. 453/2002 Z. z.,  ktorou  sa  vykonávajú  niektoré  ustanovenia  stavebného   zákona, v súlade s § 46 a § 47 zákona č. 71/1967 Zb. o správnom konaní (ďalej „správny poriadok“) v znení neskorších predpisov a rozhodol nasledovne:
 
povoľuje stavbu
 
„Obnova obalových konštrukcií bytového domu“
na  Ulici mierovej  č. 15, 17,  súpisné číslo 286, nachádzajúci sa na pozemku
 parc. č. KN-C 2081/89 v k. ú. Rožňava.
 
Predmetný bytový dom sa nachádza v intraviláne mesta Rožňava, na Ulici mierovej. Je zrealizovaný v stavebnom tehlovom konštrukčnom systéme T-02B, ako radový s dvomi schodiskovými sekciami, v systéme pozdĺžneho dvojtraktu s výškou štyroch nadzemných podlaží a jedným technickým podlažím. Obvodový plášť je murovaný z metrických dierovaných tehál CDm hrúbky 375 mm, stropy tvoria železobetónové panely, komunikačné jadro je situované v centre dispozície bytového domu a je tvorené dvojramenným železobetónovým schodiskom, zastrešenie je riešené plochou strešnou konštrukciou. Strecha  je riešená ako plochá s vonkajším odvodnením do pododkvapového žľabu umiestneného po celom obvode stavby. Prístup na strechu je priamy z priestoru chodby posledného nadzemného podlažia strešným poklopom z každého vchodu. Na streche sa nachádzajú pôvodné komínové a vetracie potrubia.
 
Na  zateplenie  obvodových stien je navrhnutý kontaktný zatepľovací systém Capatect Standard A hrúbky 160 mm. Zateplenie stropu nad nevykurovanými priestormi suterénu je navrhnuté lamelami z minerálnej vlny CLT C1 bez povrchovej úpravy hrúbky 100 mm, stropy balkónov sa zateplia zo spodnej strany  doskami Nobasil FKD S hrúbky 80 mm. Strešná rímsa sa po obvode bytového domu zo spodnej a čelnej strany zateplí tepelným izolantom Nobasil KFD D hrúbky 160 mm zo spodnej strany a 80 mm z čelnej strany, strešná konštrukcia sa zateplí hydroizolačným systémom Bauder Thermopla T 15 V hrúbky 180 mm. Jestvujúci výlez na strechu je potrebné predĺžiť nad strešnú konštrukciu nadložením novej konštrukcie. Do nového výlezu je potrebné osadiť nové oceľové stúpadla. Komínové telesá sa zateplia kontaktným zatepľovacím systémom Nobasil FKD S hrúbky 20 mm a na komíny sa zrealizujú nové komínové betónové krycie dosky s odkvapovou drážkou zo spodnej strany. Tenkovrstvová omietka je navrhnutá vo väčšinovom farebnom riešení GINSTER 120,  v menšinovom farebnom riešení GINSTER 100 a GINSTER 110.

Pôvodné zábradlie sa na balkónoch vymení v celom rozsahu, demontuje sa oplechovanie a nahradí sa novým, zrealizuje sa nový bleskozvod, nové maľby, vymenia sa vstupné vráta a okná, vymenia sa nášľapné vrstvy  na predsadených schodiskových ramenách a podeste pri vstupoch do jednotlivých sekcií za protišmykovú, mrazuvzdornú betónovú dlažbu, po obvode bytového domu sa zrealizuje nová hydroizolácia spodnej stavby, zrealizuje sa výmena elektroinštalácie.

Základné parametre stavby:

Názov stavby: Obnova obalových konštrukcií bytového domu
Druh stavby: Obnova - rekonštrukcia
Klasifikácia stavby: 1122
Zodpovedný projektant: RoboKo, s.r.o., Kp. Nálepku č. 1, 040 01 Košice
Dodávateľ stavby: bude určený výberovým konaním
Investor: vlastníci bytov a nebytových priestorov bytového domu na Ulici mierovej  č. 15, 17 v Rožňave
Zastavaná plocha: 476 m²
Termín začatia: po nadobudnutí právoplatnosti povolenia
Termín ukončenia stavby: 30.09.2026

.

Pre uskutočnenie stavby sa určujú tieto podmienky:

  1. Stavba bude uskutočnená dodávateľsky, podľa schválenej projektovej dokumentácie overenej v stavebnom konaní, ktorá je súčasťou tohto rozhodnutia. Prípadné zmeny nesmú byť uskutočnené bez predchádzajúceho povolenia stavebného úradu a projektanta.
  2. Pri uskutočňovaní stavby je nutné dodržiavať predpisy týkajúce sa bezpečnosti práce vo výškach, ako aj predpisy o bezpečnosti na zdvíhacích zariadeniach a dbať na ochranu zdravia osôb na stavenisku.
  3. Pri stavbe a jej uskutočňovaní musia byť dodržané príslušné ustanovenia § 48 až 53 stavebného zákona, ktoré upravujú všeobecné technické požiadavky na uskutočňovanie stavieb a príslušné technické normy.
  4. Stavebník písomne oznámi stavebnému úradu začatie stavby a dodávateľa určeného výberovým konaním.
  5. Pri uskutočnení stavby budú použité vhodné stavebné výrobky, ktoré spĺňajú požiadavky ustanovujúce zákonom č. 133/2013 Z. z. o stavebných výrobkoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Ku kolaudačnému konaniu stavebník predloží doklady o vyhovujúcich výsledkoch predpísaných skúšok a doklady o overení použitých vhodných stavebných výrobkov.
  6. Ku kolaudačnému konaniu stavebník predloží doklady o overení použitých stavebných výrobkov   (certifikáty,  zhody,   technické   osvedčenia)   a   v   zmysle  §  14   zákona č. 555/2005 Z. z. o energetickej hospodárnosti budov v platnom znení, energetický certifikát.
  7. Termín dokončenia stavby 30.09.2026.
  8. Stavebník je povinný dbať o to, aby uskutočňovaním stavby nedošlo k spôsobeniu škôd na cudzom pozemku, alebo majetku.
  9. Pôvodca odpadu je povinný pri nakladaní so stavebnými odpadmi a odpadmi z demolácií dodržiavať ustanovenia § 77 zákona č. 79/2015 Z. z a vyhlášky č. 344/2022 Z. z. o stavebných odpadoch a odpadoch z demolácií.
  10. Ku kolaudačnému konaniu musia byť všetky druhy odpadov, ktoré vznikli počas realizácie stavby odvezené, je potrebné predložiť doklad (vážne lístky, potvrdenie, iný doklad) o zhodnotení resp. zneškodnení všetkých vzniknutých odpadov počas realizácie stavby príslušnému stavebnému úradu a na OÚ Rožňava.
  11. Stavebník je povinný dbať na to, aby čo najmenej rušil užívanie susedných pozemkov ako aj bytov a aby vykonávanými prácami nevznikli škody, ktorým možno zabrániť.
  12. Stavebník je povinný po ukončení stavby a pred začatím jej užívania požiadať stavebný úrad o vydanie kolaudačného rozhodnutia.
  13. Stavebné práce je možné vykonávať len pod trvalým dozorom odborne spôsobilej osoby. Stavebné práce môžu vykonávať len osoby, ktoré majú na konkrétny druh prác oprávnenie.
  14. Stavebník je povinný počas uskutočňovania stavby viesť na stavbe stavebný denník.
  15. V zmysle § 66 ods. 3 písm. j) stavebného zákona stavenisko bude označené informačnou tabuľou na ktorej bude uvedený názov stavby, zhotoviteľ, stavebný dozor, dátum začatia a ukončenia stavebných prác.
  16. Pri prácach na fasáde je potrebné zabezpečiť ochranu a zamedzenie vstupu nepovolaným osobám do blízkosti lešenie (v blízkosti bytového domu  na západnej strane je chodník). Vstupy do objektu je potrebné chrániť vytvorením komunikačného tunela.
  17. Stavebné práce na obvodovom plášti a zateplení priestorov pod strechou je potrebné realizovať v mimo hniezdnej dobe (t.j. od 1.9. do 15.4.). Hniezda vtákov obsadených hniezdiacimi jedincami nie je možné v hniezdnej dobe odstrániť.
  18. Stavebník je povinný okamžite ohlásiť nález chránených druhov živočíchov Správe NP SK so sídlom v Brzotíne a zabezpečiť, aby nedošlo k rušeniu alebo usmrteniu chráneného živočícha. S prípadnými nájdenými chránenými živočíchmi nesmie manipulovať ani ich odchytávať.
  19. V záujme zlepšenia podmienok na hniezdenie belorítok domových (Delichon urbica) je potrebné, abý sa po ukončení rekonštrukčných prác na fasáde bytového domu nainštalovalo 18 ks umelých, drevo-betónových hniezd na štítových stenách objektu. Ich inštaláciu navrhujeme v podbití strechy s rovnomerným rozdelením počtu na oboch štítových stenách.
  20. Stavebník je povinný upovedomiť 10 dní pred začatím stavebných prác telefonicky, resp. prostredníctvom e-mailu zoológa Správy NP SK so sídlom v Brzotíne, Ing. Štefana Malisa, tel. +421911 390 243, e-mail: stefan.matis@npslovenskykras.sk. S uvedenou osobou bude možné dohodnúť technický postup pri zabezpečení navrhnutých opatrení a konzultovať všetky otázky súvisiace s ochranou chránených druhov živočíchov.
  21. Podľa § 4 ods. 1 zo zákona o OPaK vyplýva, že každý je pri vykonávaní činnosti, ktorou môže ohroziť, poškodiť alebo zničiť rastliny alebo živočíchy, alebo ich biotopy povinný, postupovať tak aby nedochádzalo k ich zbytočnému úhynu alebo poškodzovaniu.
  22. Všetky používané mechanizmy musia byť vo vyhovujúcom technickom stave a musí byť zabezpečená ochrana vôd a pôdy pred znečistením ropnými látkami, a to tak pri činnosti ako aj pri parkovaní.
  23. Pri vykonávaní stavebných prác zabezpečiť dodržiavanie zásad všeobecnej ochrany prírody a krajiny, predovšetkým ochrany živočíchov a rastlín v zmysle § 34 a § 35 zákona o OPaK.    

Stavebné povolenie stráca platnosť, ak sa do dvoch rokov odo dňa nadobudnutia právoplatnosti stavebného povolenia stavba nezačne.

Rozhodnutie o námietkach účastníkov konania:
Do skončenia lehoty na ich podanie neboli vznesené námietky účastníkov konania a podmienky dotknutých orgánov štátnej správy boli zahrnuté do podmienok tohto rozhodnutia.

Odôvodnenie


Stavebné bytové družstvo, so sídlom Budovateľská č. 49, 048 01 Rožňava podalo na tunajšom stavebnom úrade žiadosť o stavebné povolenie na stavbu „Obnova obalových konštrukcií  bytového  domu“  na  Ulici mierovej  č. 15, 17,  súp. č. 286,  nachádzajúci  sa  na   pozemku  C-KN parc.  č. 2081/89  v k. ú. Rožňava.

Stavebný úrad predloženú žiadosť o stavebné povolenie spolu aj s podkladmi preskúmal   v   zmysle   § 62  ods. 1   stavebného   zákona   a   § 8 a § 9   vyhlášky   MŽP   SR č. 453/2000 Z. z., ktorou sa vykonávajú niektoré ustanovenia stavebného zákona, a vzhľadom k tomu, že podklady   na   posúdenie   boli   postačujúce   na   posúdenie   stavby,   stavebný  úrad   listom č. MsÚ/RV-4540/2024-38762-VYST-An zo dňa 14. 08. 2024 oznámil začatie stavebného konania podľa § 61 ods. 4 stavebného zákona všetkým známym účastníkom konania a dotknutým orgánom štátnej správy. Vlastníkom bytov a nebytových priestorov v bytovom dome oznámil začatie konania verejnou vyhláškou vyvesenou na úradnej tabuli mesta  a zverejnenej na webovej stránke mesta v lehote 15 dní.  Nakoľko boli  stavebnému úradu dobre známe pomery staveniska a žiadosť poskytovala  dostatočný  podklad   pre   posúdenie   navrhovanej stavby, upustil v zmysle § 61 ods. 2 stavebného zákona od miestneho šetrenia a ústneho konania. Súčasne upozornil účastníkov konania, že môžu v súlade s § 61 ods. 3 svoje námietky a pripomienky uplatniť do 7 pracovných dní, inak k nim nebude prihliadnuté. V rovnakej lehote mohli oznámiť svoje stanoviská dotknuté orgány štátnej správy, inak podľa § 61 ods. 6 stavebného zákona sa má za to, že ich stanovisko je kladné. Stavebnými prácami sa zlepšia tepelnotechnické vlastnosti stavby, bezpečnosť stavby pri jej užívaní, energetická úspornosť stavby, požiarna bezpečnosť, mechanická odolnosť stavby a tým sa predĺži životnosť stavby. Stavba sa bude uskutočňovať dodávateľsky, dodávateľ bude určený po výberovom konaní.
 
Vzhľadom k tomu, že uskutočnením stavby nie sú ohrozené záujmy spoločnosti, ani záujmy alebo práva jednotlivých účastníkov konania a predložená dokumentácia spĺňa všeobecné technické požiadavky na stavbu stavebný úrad rozhodol tak, ako sa uvádza vo výroku tohto rozhodnutia.

K žiadosti  o stavebné  povolenie  boli  predložené tieto doklady:

  • výpis listu vlastníctva č. 3624 zo dňa 17. 07. 2024,
  • kópia z katastrálnej mapy zo dňa 17. 07. 2024,
  • projektová dokumentácia v dvoch vyhotoveniach, statický posudok a požiarna bezpečnosť stavby, energetické posúdenie hospodárnosti stavby,
  • zápisnica zo schôdze vlastníkov bytov a nebytových priestorov bytového domu na Ulici mierovej č. 15,17 zo dňa  16. 05. 2024,

vyjadrenie dotknutých   orgánov   štátnej   správy  a  to:  

  • OR   Hasičského   a   záchranného zboru Rožňava č. ORHZ-RV1-2024/000157-002 zo dňa 12. 06. 2024,
  • Regionálneho  úradu  verejného  zdravotníctva  Rožňava  č. RÚVZRV-HŽPaZ/739/3145/2024 zo dňa 19. 06. 2024,  
  • Okresného úradu, odboru starostlivosti o životné prostredie (ŠSOH) č. OU-RV-OSZP-2024/006631-002 zo dňa 10. 06. 2024 a OU-RV-OSZP-2024/008856-002 zo dňa 23. 08. 2024, (ŠSOPaK) č. OU-RV-OSZP-2024/006460-003 zo dňa 11. 07. 2024 a OU-RV-OSZP-2024/008787-002 zo dňa 21. 08. 2024.
Správny  poplatok  za  vydanie  stavebného  povolenia  bol  zaplatený  v hotovosti dňa 18. 07. 2024 do pokladne správneho orgánu v hodnote 100 €, podľa položky 60 písm. c) bod 2) doklad č. P-8712 „Sadzobníka správnych poplatkov“ tvoriaceho prílohu zákona č. 145/1995 Z. z. o správnych poplatkoch v znení neskorších predpisov.

Poučenie

Proti tomuto rozhodnutiu je podľa § 53 a § 54 správneho poriadku možné podať odvolanie v lehote 15 dní odo dňa doručenia rozhodnutia na Mestský úrad, Šafárikova č.  29, 048 01 Rožňava. Včas podané odvolanie má odkladný účinok. Toto rozhodnutie je preskúmateľné súdom až po vyčerpaní riadnych opravných prostriedkov.

 

Mgr. Iveta Angyalová
samostatný odborný referent
    

Touto verejnou vyhláškou, sa doručuje stavebné povolenie vlastníkom bytov a nebytových priestorov bytového domu na Ulici mierovej č. 15, 17 a ostatným  účastníkom stavebného konania, ktorí môžu byť stavbou priamo dotknutí tým, že majú vlastnícke alebo iné práva k pozemkom a stavbám na nich, resp. vlastníci susedných pozemkov a stavieb - rozhodnutie je doručené verejnou vyhláškou zverejnenou po dobu 15 dní na úradnej tabuli a webovej stránke mesta Rožňava.

 


© Mesto Rožňava, 12. 9. 2024 Mgr. Iveta Angyalová, Odbor výstavby, ÚP, ŽP a PK, Mestský úrad v Rožňave